С поскъпването на цените на горивата, въпросът за икономичността на автомобила е все по-актуален. Подобна тенденция започва да се наблюдава дори и на традиционно нееластичния американски пазар.

С нива на бензина от около 4 долара за галон, американците все по-често мислят за по-икономични автомобили.

Колите с по-малък разход на гориво са около 25% от продадените нови возила в най-голямата световна икономика през март.

От изданието Edmunds.com са направили проучване относно това кои са най-икономичните автомобили в различните класове. За изчисленията са взети следните изходни величини - среден пробег от 1 250 мили на месец, или 15 000 на година. За средна цена на бензина е взета 3.7 долара за галон.

Интересен е фактът, че най-икономичните возила в даден клас могат да ползват до два пъти по-малко бензин в сравнение със своите конкуренти.

Компактните автомобили

Тук се откриват най-добрите и икономични предложения по отношение на разход на гориво. Комбинираният модел Nissan Leaf е с месечен разход на гориво за 1 250 мили за 41 долара.

Неговият конкурент Chevrolet Volt - електромобил, използващ бензин за резерва за движение, харчи на собствениците си 58 долара на месец.

Моделът Honda Civic GX, която използва за гориво природен газ, струва 46 долара на месец за гориво, при наличието на собствена станция за зареждане вкъщи и 87 долара, ако се купува от бензиностанции.

Собствениците на Toyota Prius харчат 89 долара за посоченото разстояние.

Най-зле по отношение на разхода на гориво сред малките автомобили се представя Subaru Impreza WRX STI, чийто 2.5-турбо дизелов двигател харчи 249 долара на месецa.

Въз основа на цените на горивата, в България еквивалентът на 1 250 мили би се минал от компактната Toyota Yaris при комбиниран разход на гориво от 6.5 за 138 долара на месец.

Разликата в случая идва не толкова от по-големия разход на гориво, колкото от по-високите цени на бензина у нас.

Среден клас автомобили

Тук е царството на хибридите. Моделът Ford Fusion Hybrid минава посоченото растояние със 108 долара, което го прави лидер в класацията. Той е плътно следван от Hyundai Sonata Hybrid, чийто разход е 111 долара.

С най-висок разход в този клас се отличава Volkswagen CC VR6, който минава посоченото разстояние с 225 долара.

Компактни SUV

Тук хибридите отново господстват, като моделът Ford Escape Hybrid харчи 132 долара на месеца. Това е наполовина на най-лошия избор по отношение на разхода на гориво в този клас - Jeep Wrangler, който харчи 263 долара на месеца.

Средни SUV

Най-икономична в тази група е Toyota Highlander Hybrid, която харчи само 158 долара на месец, като е следвана от близо от Chevrolet Equinox, с разход на месец в размер на 172 долара.

Най-лошо се представя Nissan Pathfinder, който с 5.6-цилиндровия си двигател ще харчи по 343 долара на месец за 1 250 мили.