Обама обвини републиканските си партньори, че искат да превърнат САЩ в страна от Третия свят, съобщи АФП, цитирана от Фокус. Това стана ден, след като Обама нападна силно републиканските бюджетни планове и представи своята визия за намаляване на бюджетния дефицит с 4 трилиона долара, като повиши данъците на състоятелните американци и да запази ключови социални услуги.

Дебатът за фискалната политика ще бъде съдбоносен за президентската кампания през 2012 година, за която Обама събира подкрепа. Припомняме, че дни по-рано Доналд Тръмп, който също обмисля да се кандидатира за поста, обвини Обама за нарастващата цена на петрола и предупреди, че "страната никога няма да се възстанови", ако цената на петрола продължи да върви нагоре. "Ние сме като страна от третия свят", каза тогава Тръмп.

Барак Обама от своя страна се стреми да определи дебата като "избор" между инвестирането в бъдещето или наблюдаване на разпад на страната.

"Според тяхната визия не можем да инвестираме в пътища или мостове или високоскоростни жп линии. Имам предвид, че бихме били нация на пътните дупки и нашите летища ще бъдат много по-лоши от местата, които сме свикнали да наричаме Третия свят, но които инвестират в инфраструктура", добави Обама по повод на републиканското бюджетно предложение.

Снощи Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие план за свиване на новия бюджет с около 38 млрд. долара, с което сложи край на понякога острите преговори между правителството на Барак Обама и републиканците, които са мнозинство в долната камара.

Планът беше одобрен с подкрепата както на демократи, така и на републиканци, с 260 гласа "за" срещу 167 "против", като конгресмени и от двете партии гласуваха срещу предложението, предаде Асошиейтед прес.

Сенатът също прие плана за свиване на новия бюджет. Предложението беше одобрено с 81 срещу 19 гласа в горната камара след неколкомесечни препирни между демократите и републиканците.

След като проектът беше одобрен и в двете камари на Конгреса, той ще бъде подписан от президента Барак Обама.

Проектът включва съкращения на здравни програми, субсидии за полицейски управления, Агенцията за защита на околната среда и други социални разходи, съобщи БТА. Министерството на отбраната ще получи леко увеличение на бюджета, както и програмите за ветераните.