През изтеклата седмица пазарът на хранителните стоки остава сравнително спокоен, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

С незначителни колебания в двете посоки цените на едро на захарта, олиото, брашното и яйцата остават на нивото от предходната седмица. През седмицата е отчетено леко покачване с около 1.5% на цената на кравето сирене и на маслото.

Седмичните колебания при цените на месото и повечето месните произведения са незначителни в диапазона ±0.5%, като при трайния салам отклонението е малко по-голямо - средно около 9%.

Цените на едро на ориза и варивата остават стабилни, като отклонението на седмична база е около ±1%; При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават по-големи седмични колебания в двете посоки

В сравнение с миналата седмица се наблюдава леко поскъпване на цитрусовите плодове, а при цените на ябълките е отчетен спад на седмична база с около 3%.

Цените на голяма част от зеленчуците бележат спад през тази седмица спрямо миналата, като най-силно той е изразен при оранжерийните краставици (около11%), зелето ( средно 11%), салатите (средно 12%), репите (около 5%) и картофите (около 2 - 3%).

Слаб ръст е отчетен при цената на оранжерийните домати, които през седмицата са поскъпнали с около 2-3%.

В резултат на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки и поевтиняването през седмицата на оранжерийните зеленчуци, индексът на тържищните цени бележи лек спад, като в края на седмицата стойностите му се стабилизират малко под нивото от предходната седмица.