Гигантът за мобилна телефония "Америка Мобил" на мексиканския бизнесмен Карлос Слим, смятан за най-богатия човек на планетата, получи глоба от един милиард долара за "предполагаеми монополистични практики".

Мексиканската федерална комисия за конкуренцията наложи на "Америка Мобил" глоба от 11.98 милиарда песо (1 милиард долара), съобщи компанията.

"Америка Мобил" и нейният филиал "Телсел" - марката, под която тя оперира в Мексико, анализират решението в светлината на всички възможни средства за защита, се добавя в нейно комюнике.

Това е най-тежката икономическа санкция, налагана на компанията от създаването й през 1933 г., уточнява електронното издание на мексиканския вестник "Реформа". Глобата е наложена на основата на заключенията на разследване на Федералната комисия за конкуренцията, започнало през 2006 г. "Америка Мобил" е най-голямата компания за мобилна телефония в Латинска Америка с 225 милиона клиенти в 18 страни.

Според сп. "Форбс" богатството на Карлос Слим се оценява на 74 милиарда долара. Далеч след него - с 56 милиарда долара - става Бил Гейтс.

Източник: БГНЕС