Мексиканският милиардер и най-богат човек в света Карлос Слим обяви планове през тази година да инвестира 8.3 млрд. долара в 19 страни, повечето от които са в Латинска Америка.

"Ще инвестираме във всички страни, в които развиваме дейност, а те са 19. Инвестициите ще са на стойност 8.3 млрд. долара“, е заявил Слим на пресконференция в Мексико.

По-голяма част от инвестициите, около 3.66 млрд. долара, ще бъдат направени в Мексико. Над 40% от сумата ще бъде инвестирана в телекомуникационната индустрия, както и в строителството на пътища, мини, водопречистване и в "дигитален университет," казва Слим.

Слим също така си е поставил за цел да развива високоскоростния интернет в Мексико, "така че двама на всеки трима мексиканци да имат достъп до мрежата."

Допълнителни 2.5 млрд. долара ще бъдат инвестирани в телекомуникационния сектор в Бразилия, която е "по-голям пазара, по-голяма територия," според Слим. Инвестиции ще бъдат направени още в Колумбия, Перу, Чили и Аржентина.

Според милиардера Латинска Америка и Азия са в по-изгодно положение в момента в сравнение с останалите региони.

"Който не инвестира, ще изостане от другите," казва Слим.

Седемдесет и една годишният Слим през миналата година изпревари Бил Гейтс в класацията на милиардерите в света и в момента е считан за най-богатия човек в света с лично състояние в размер на 53.5 млрд. долара.

Слим е инвестирал над 60 млрд. долара в Латинска Америка в последните 10 години.