Главният изпълнителен директор на Fiat SpA Серджо Маркионе заяви, че е казал на банкерите, които го убеждават да организира първично публично предлагане (IPO) на акции на Ferrari, че подразделението на Fiat може да бъде оценено на над 5 млрд. евро (7.3 млрд. долара), информира Bloomberg.

"Винаги съм гледал на Ferrari като на свещена марка, а свещените марки са особени", казва Маркионе. "Знам, че мога да кача Ferrari на борсата по всяко време, но на бюрото ми все още няма нищо".

Ferrari, която следващия месец ще започне доставките на първия си семеен автомобил - четириместния FF, чиято цена е 359 000 долара, е най-печелившото подразделение на Fiat. Печалбата на Ferrari преди лихви и данъци нараства с 23% през миналата година, до 302 млн. евро при приходи от 1.92 млрд. евро.

Оценката на Маркионе на Ferrari е с 2 млрд. евро по-висока от тази на анализаторите и представлява 63% от пазарната стойност на Fiat, която е 8 млрд. евро. В добавка към марката Fiat компанията също така притежава и 30-процентен дял в Chrysler Group LLC, както и марките Maserati, Alfa Romeo и Lancia.

Банкери убеждават Маркионе да листне Ferrari, за да намали задълженията и да подобри кредитния рейтинг на Fiat. През февруари Standard & Poor's понижи рейтинга на компанията от BB+ до BB, след като Fiat отдели промишлената си дейност от автомобилния си бизнес.

Пазарната стойност на Ferrari може да е 3 млрд. евро, или 10 пъти колкото оперативната печалба на компанията, според осреднените резултати на проучване на Bloomberg сред анализатори.

Ferrari, която има 2 700 служители, е увеличила продажбите си с 6% през миналата година до 6 573 автомобила. Основният й конкурент Lamborghini SpA, е произвела 1 302 автомобила през миналата година и е отчела приходи от 271 млн. евро. Lamborghini, която е собственост на Volkswagen AG, обяви, че е намалила загубите си през 2010 г. без да изнася конкретни данни.