В неделя (1 май) Австрия и Германия ще отворят своите пазари на труда за граждани на осем държави от Централна Европа, присъединили се към ЕС през май 2004 г. Гражданите на тези страни, които имат общо около 52 млн. души в трудоспособна възраст, вече няма да се нуждаят от разрешителни, за да започнат работа в Австрия или Германия - най-голямата европейска икономика, пише европейското издание "Юропиън войс".

Повечето от страните-членки, включително Австрия и Германия, ще запазят ограниченията за най-новите държави в съюза - България и Румъния, присъединили се през 2007 г. с население в трудоспособна възраст от около 20 млн. души.

През април 2009 г. Европейската комисия разреши на Германия и Австрия да удължат с две години, максималния възможен срок, ограниченията за трудовите си пазари. Техните аргументи бяха, че допускането на работна ръка от новите страни-членки ще се отрази негативно на техните пазари на труда.

Сега Германия очаква не повече от 14 000 работници от Централна Европа да пристигат годишно в страната. Властите в Австрия очакват от Чехия, Унгария и Словакия 11 500 - 16 500 души през първите две години след отмяната на ограниченията.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия ще провери дали предложените от Холандия нови правила за достъп до трудовия й пазар са в съответствие с европейското законодателство за свободно движение на хора. Това съобщи говорителят на Еврокомисията, отговарящ за правосъдието и основните права Матю Нюман.

От 1-ви юли Холандия възнамерява да третира българи и румънци като граждани на трети страни и да им издава разрешителни за работа само ако работодателят докаже, че за мястото няма кандидат в останалите 25 страни-членки.

По материали на агенция Фокус и БНР