Работната група към Съвета на ЕС, заета с разширяването на Шенгенското пространство, днес е одобрила единодушно и окончателно доклада за техническата готовност на България за присъединяване към свободната от граничен контрол зона.

Това съобщи ръководителят на Постоянното представителство на България към ЕС посланик Бойко Коцев.

Той уточни, че допълнителни въпроси към страната ни в хода на процедурата след първоначалното одобряване на докладите за техническата ни готовност не са били задавани.

Днес въпроси е поставил представителят на Франция и е получил изчерпателни отговори, добави Коцев.

Представителите на различните страни, в това число и Франция, са благодарили за изчерпателната информация, заявили са, че повече нямат неясни моменти, нито други въпроси, след което се е преминало към окончателно приемане на доклада. Докладът е приет единодушно, каза Бойко Коцев.

„С приемането на този доклад на практика приключва техническата фаза по подготовката на членството на България в Шенгенското пространство. С приемането на този доклад на практика се приема, че България опазва външните граници на ЕС и собствените си граници по стандартите на Шенген", обясни посланик Коцев.

Оттук нататък следва формирането на пълно единодушие на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС, които предстои да приемат окончателното политическо решение.

Бойко Коцев изрази очакване това да се случи до края на годината.

Той уточни, че на 7 юни предстои Европейският парламент да вземе решение по доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и на Румъния за Шенген. Докладът, който вчера бе одобрен от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, заключава, че страните са изцяло готови технически за членство в зоната.

Парламентарната комисия отхвърли снощи предложенията приемането на България и Румъния да бъде отложено за неопределен срок.

Същевременно Европейската комисия отказа да се ангажира със срокове за отмяна на мониторинговия механизъм върху правосъдието и вътрешните работи, и смята да го отмени когато бъдат изпълнени всички заложени в него показатели. Това отговаря председателят на Еврокомисията Жозе Барозу на писмен въпрос, отправен от българския евродепутат от групата на социалистите Илияна Йотова.

В питането си тя подчертава, че част от критериите са неясно формулирани, че е налице тревожна тенденция за смесване на мониторинговия механизъм с Шенген и настоява за повече конкретика кога и при какви условия ще приключи този механизъм.

Отговора на Жозе Барозу гласи, че между мониторинга и Шенген няма правна връзка, но решението за приемане на България и Румъния е изцяло в ръцете на останалите страни-членки и Европейската комисия не играе роля в този процес.

Източник: БТА,. БНР