Преговорите по договора за строежа на АЕЦ "Белене" трябва да завършат до края на месеца, заяви в Москва вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян при представянето на проекта в рамките на международния форум "Атомекспо".

Според Генадий Тепкян, който ръководи от руска страна строежа на централата, проектът за АЕЦ "Белене" е уникален по своите характеристики и степен на безопасност.

По думите му, за по-малко от месец може да бъде проведен стрес-тест, който щял да докаже многото предимства и високата степен сигурност на бъдещата централа.

Окончателният документ за изграждането на АЕЦ "Белене" вече е съгласуван на 90 %, изтъкна Тепкян:

Планираме до края на този месец да завършим преговорите по договора за изпълнение, доставка и строеж, като едновременно подпишем поредното допълнение, което ще действа докато бъде създадена проектната компания и бъде решен въпросът за финансирането. Надявам се през март идната година да налеем първия бетон, посочи вицепрезидентът на „Атомстройекспорт".

Генадий Тепкян съобщи още, че в момента български специалисти са в Ижорските заводи за да приемат част от готовото вече оборудване за централата. Според него, площадката също е готова за началото на строежа, в който се предвижда да бъдат ангажирани 11 хиляди души. Плановете са първият блок на АЕЦ "Белене" да бъде напълно готов за 4 години и 11 месеца, съобщи БНР.

Припомняме, че в края на май българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви след преговори с руснаците, че най-вероятно ще трябва да представим на руснаците нов проект на договор за АЕЦ "Белене"

"Трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор", обобщи Трайков.