Запазват се тенденциите от миналата седмица на стабилизиране на цените на основните хранителни стоки, а сезонните плодове и зеленчуци поевтиняват. Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на захарта и брашното през седмицата се доближават до нивото от предходната седмица, а цената на едро на слънчогледовото олио продължава плавно да пада, като спадът на стойностите на седмична база е средно около 1%.

През изтеклата седмица се засилва низходящата тенденция при движението на цените на българските плодове и зеленчуци. Сезонно намаление на цените на седмична база при ягодите и черешите е средно 15%. Средно с 20% са паднали цените през седмицата на оранжерийните домати и краставици, зелето и пресните картофи, като при картофите от старата реколта също е регистрирано поевтиняване с около 7%. Цените на плодовете от внос (ябълки, банани и лимони) остават на нивото от предходната седмица.

През изтеклата седмица се наблюдава значителен спад на Индекса на тържищните цени. В резултата на сезонното намаление на цените на българските плодове и зеленчуци и стабилизирането на цените на хранителните стоки, стойностите на индекса се стабилизират на ниво от 1.932 пункта.

Източник/БГНЕС