Оживлението в сделките по сливане и придобиване успя да пробие поне за момент буреносните облаци, надвиснали над световните фондови пазари. В първия работен ден от седмицата бяха обявени повече от две дузини поглъщания на компании за обща сума от 6.9 млрд. долара. Като цяло, M&A пазарът вече отбелязва ръст от около 24% от началото на годината до момента, в сравнение със същия период 2010 година.

На другата страна на везните обаче тежат сериозни икономически проблеми, които разколебават инвеститорите да отворят портфейлите си. Това доведе до най-ниската оценка на ценните книжа от август 2010 г. насам. В момента корпоративните акции се търгуват на едва около 12.8 пъти над очакваните им печалби, а от края на април до момента пазарната капитализация на щатските компании се сви с повече от един трилион долара.

Една от най-тревожните световни икономически новини идва от съвсем близо. Кредитният рейтинг на Гърция удари дъното, след като Standard&Poor's понижи оценката на дълговите книжа на южната ни съседка с цели три пункта до ССС.

Днес европейските финансови министри от еврозоната организират специална среща в опита си да избегнат криза, която комисарят по икономическите и монетарни въпроси Оли Рен нарече „Катастрофата Lehman Brothers на европейска почва."

В допълнение към сътресенията на Стария континент инвеститорите се тревожат за забавянето на икономическия ръст в Китай, стагнацията в Япония и фискалните проблеми на САЩ.

Слаб слънчев лъч успя все пак да пробие отвъд океана над черните макроикономически облаци. Индексът Standard & Poor's 500 Index се покачи с 0.1% до 1 271.83, след спад от 0.4%. Индексът Dow Jones Industrial Average успя да навакса едва 1.06 пункта, или по-малко от 0.1% до 11 952.97. Дори и този марш на място обаче бе добра новина след „пързалянето" му надолу в продължение на шест седмици - най-дългата негативна поредица от 2002 г. насам.

Индексът Russell 2000 на малките компании обаче „падна" с 0.3% до 777.20, а като цяло за всеки две позиции, отбелязали покачване на котировките, при три се регистрира спад.

Все пак, имаше брокери, които приветстваха закриването на търговията със задоволство от сключените сделки.

Акциите на Transatlantic Holdings Inc. (TRH), презастрахователят, който бе собственост на печално пострадалата American International Group Inc., се покачиха с 9.5%. Това се дължеше на новината, че швейцарската Allied World Assurance Company Holdings AG ще придобие дружеството. Дяловете от производителя на обувки Timberland Co. пък скочиха с 44 на сто, отново поради очаквана М&А сделка - VF Corp. обяви, че ще купи фирмата за 1.8 млрд. долара.

Израелският провайдър на компютърни услуги Ness Technologies Inc. обяви, че ще бъде придобит от Citi Venture Capital International за 307 млн. долара. Това доведе до поскъпване на книжата с 14% до 7.60 долара на брой.

Инвеститорите, които са се насочили към енергийния сектор, нямаше за какво да се радват вчера - акциите на дружествата от този бранш се сринаха с 1.4% - най-силното поевтиняване в групата на S&P 500.

Втори по лош късмет бяха производителите на суровини. Техните книжа „паднаха" с 0.6 на сто. Цената на суровия петрол с доставка юли се сви с 2% до 97.30 долара на барел на нюйоркската стокова борса, а индексът на стоките Thomson Reuters/Jefferies CRB загуби един процент от стойността си.

Логичната последица бе, че акциите на прословутия Halliburton поевтиняха с 2.4% до 46.86 долара, а най-големият публично търгуван производител на мед Freeport загуби 1.2% от цената на дяловете си, които в момента се продават по 48.33 долара.

Източник: Глобал Маркетс