Нова застраховка за защита на репутацията в Интернет предложи Swiss Life, съобщиха от компанията. Продуктът E-Reputation осигурява финансова, правна и техническа помощ, в случай на нарушаване на репутацията чрез световната мрежа.

Бързото разрастване на онлайн приложения за информиране и споделяне, както и скоростта, с която информацията се разпространява от сърфиращите в Интернет, повишават риска за репутацията на личността, според застрахователя.

Близо половината потребители в мрежата изпитват опасения за последиците от информацията, която се разпространява без тяхно съгласие в онлайн пространството, според проучване от миналия месец, проведено от Harris Interactive по поръчка на Swiss Life.

Да провериш в Google някого, било то приятел, роднина или колега, е станало съвсем обичайно нещо в днешно време. 57 от анкетираните признават, че прибягват до такава форма на разследване на приятели, а 47% - на колеги. Влиянието на отрицателната репутация в мрежата се разпространява бързо, а контролът върху личната информация онлайн е почти невъзможен. 66% от интернет потребителите осъзнават ясно риска, свързан с разпространението на техните адреси, телефонни номера, банкови данни и пр.

По-голямата част от юзърите са наясно с опасностите, но също така повечето не знаят как да реагират в случай, че онлайн престижът им бъде накърнен.

Swiss Life е натрупала опит в онлайн пространството, чрез продажбата на продукти в Интернет и привличането на потребители, които използват директно онлайн дистрибуционните канали на компанията. Така компанията осъзнала наличието на риска за репутацията и това, че още не е покрит.

Жертвите с нарушен престиж често решават да не поправят проблема, тъй като разходите са твърде високи (средно между 2 000 и 3 000 евро). Това е убедило застрахователя, че си струва да измисли защита за тези хора.

Застраховката е разработена в партньорство със специализираната агенция за управление на репутацията в световната мрежа, Reputation Squad и на този етап е достъпна само във Франция.

По-конкретно E-Reputation покрива риска от нарушаване на репутацията чрез: обида, клевета, охулване, вредни твърдения, писмено съдържание, снимки и видео, поместени в Интернет, при условие, че има вреда и е без съгласието на застрахования.

Действията за възстановяване на репутацията може да доведат и до съд. Този продукт покрива разходите за юридически услуги. Агенцията Reputation Squad пък е отговорна за премахването на цялото съдържание и информация. Тези дейности включват идентифициране на отговорния за публикациите и съдържанието (блогъри, уеб хостинг агенции и т. н.) и определяне какви правни действия да се предприемат. Като последствие може да се очаква и увеличаване на ответните действия към този вид нарушители.

При застрахователен лимит от 10 000 евро, E-Reputation струва 9.90 евро на месец за един застрахован и неговото семейство.