Луксозен имот с цена над 1 млн. евро остава предизвикателство за брокерите, защото липсва търсене над тези ценови нива, съобщават от компания Unique Estates, специализирана в този сегмент на пазара.

Цените на луксозните имоти, които се оферират в момента, са завишени с около 30-40% от тяхната реална стойност и на реалните ценови нива, на които може да се сключи сделка. Поради тази причина има имоти, които "залежават" с години.

Въпреки това пазарът на луксозните имоти се раздвижва след период на застой, заявиха от компанията. Добрата цена и богатият избор на луксозни имоти постепенно разширяват и профила на потенциалните купувачи. Докато преди покупката на луксозен имот беше по възможностите на малцина, сега повече хора се замислят за такъв вид инвестиция.

Към момента сделки за луксозни имоти се сключват предимно в София и районите около столицата. Има интерес към имоти и в района на Варна, но той е ограничен като цяло.

Както във всички сегменти на имотния пазар, и тук пазарът е на купувачите. От компанията съобщават, че в момента те правят средно по 13-17 огледа преди да се спрат на конкретен имот за договаряне, като преди години това се е правело още на 5-ти оглед

По данни на компанията пет района в София поддържат цени от над 1000 евро за кв. м за имоти в сегмента „Лукс".Посочените средни цени са изчислени спрямо реално сключени сделки от компанията.

На първо място е Докторски паметник, където цената на квадратен метър за луксозен имот е 2 500 евро.

Цените в Драгалевци и Център се установиха на 1300 евро за кв. м в луксозния сегмент, а тези в Южен парк на 1 200 евро.

Луксозните имоти в Лозенец заковаха на 1000 евро за кв. м.

Сред изключенията е имот на бул. Цар Освободител, където цената е 3000 евро на кв.м.

90% от купувачите същевременно не ползват банково кредитиране, съобщават от компанията.

Вижте още:

Unique Estates откри новия си офис