България остава най-бедна в Европейския съюз, но не и в Европа. Така могат да бъдат обобщени данните на Евростат за брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението за 2010 г. по паритет на покупателната способност (ППС).

По предварителни оценки за 2010 г. БВП на страните членки на Европейския съюз варира на глава от населението между 43% и 283% от средния за Съюза, или разлика от 6.5 пъти

Тенденцията в страните с ниво под средното за ЕС БВП да продължава да пада, докато в по-богатите страни да расте потвърждава страховете за „Европа на две скорости"

В Испания, Италия и Кипър БВП на глава от населението е около средните стойности за ЕС27, докато във Франция е около 5% по-висок.

В отбора на богатите са още Германия, Белгия, Финландия и Обединеното кралство с между 10% и 20% над средното, Дания, Ирландия, Австрия и Швеция около 25% над средното ниво и Холандия с около 30%.

Най-високото ниво на БВП на глава от населението в ЕС27 остава в Люксембург, като бележи повишение от 272 на 298 процента от средното за ЕС равнище

Гърция, Словения, Малта, Португалия и Чехия отчитат равнище между 10% и 20% по-ниско от средното за ЕС-27, докато за Словакия то е около 25% по-долу. Естония, Унгария, Полша, Литва и Латвия са били между 35% и 50% под средното ниво.

В дъното на класацията остават Румъния и България с нива около 55% по-ниски от средните за ЕС27.

За нашата страна БВП на глава от населението по ППС е спаднал от 44 на 43 процента, което ни поставя на последно място в ЕС.

По БВП на глава от населението изпреварваме само страните кандидати за присъединяване към ЕС, с изключение на Хърватия.