Тези жени не са наследили парите си и не са имали голям капитал, когато са започвали бизнеса си.

Въпреки това, те са успели да направят бизнес за милиарди. Investopedia разказва историите на 6 жени, които не са имали нищо в началото на кариерата си, а имат милиарди днес:

Урсула Бърнс

Бърнс има бедно детство. Тя била отличничка по математика и физика във времена, когато момичетата дори не записвали тези предмети.

Благодарение на таланта си по тези два предмета, тя се преборила за стажантско място в Xerox, където се изкачва в кариерата до най-горното стъпало. За първи път стъпва в компанията, като стажант през 1980 г. Става вицепрезидент през 2000 г. и CEO през 2009 г.

Тя е първата чернокожа американка CEO на компания от Fortune 500.

Това е голямо постижение, като се има предвид, че само 16 от общо 500 компании в класацията имат жени за шеф.

Занг Ксин

Израства в бедност в Китай. Работи във фабрика няколко години. Когато е на 19 г. вече е спестила пари за билет до Лондон и такса за колеж. Първо учи в училище за секретарки, а после завършва икономика в Университета в Съсекс.

След като завършва започва работа в Goldman Sachs. По-късно основава своя собствена компания за недвижими имоти SOHO, която става много успешна.

Днес състоянието на Ксин се изчислява на около 2 млрд. долара.

Оливия Лум

Израства в Малайзия. Започва да работи още като дете, за да помага със сметките на семейството, което я осиновява.

На 15 години заминава за Сингапур, където ходи на училище и едновременно с това работи като продавачка. Завършва химия през 1986 г. и си намира по-добра работа.

На 28 години напуска компанията, в която работи като химик, продава колата и малкия си апартамент и със събраните 20 000 долара основава собствена компания за пречистване на вода - Hyflux.

Днес тя е една от 20-те най-богати хора в Сингапур и има над 325 млн. долара.

Индра Нои

Идва от семейство от средна класа от Индия. Докато учи в колежа работи нощна смяна като рецепционист, за да си плаща обучението.

През 2010 г. е обявена за най-влиятелната жена в бизнеса от сп. Fortune.

Когато завършва колежа печели място за стаж в Johnson & Johnson и Motorola.

Днес тя е шеф на Pepsi и печели по 10 млн. долара на година.

Опра Уинфри

Нейната история е като от филм.

Има бедно детство и сама успява да построи империя на стойност над 2.5 млрд. долара.

Уинфи е първата чернокожа жена водеща на новините в САЩ. Когато тя се асоциира с даден продукт, той става бестселър и за това сравняват Опра с „докосването на Мидас" - фригийският цар, който започва да превръща в злато всичко, до което се докосне.

Опра е шеф на Opra Winfrey Network, която контролира собствена ТВ мрежа.

Джей Кей Роулинг

Създателката на Хари Потър е била самотна майка на социални помощи. След като загубила работата си като секретарка, Роулинг живеела от помощи, а вместо да започне друга работа, пишела книга.

През 1997 г. тази книга била публикувана и променила живота й.

Harry Potter е един от най-популярните франчайзи днес. Освен поредицата от книги, бе създадена и поредица от касови филми, играчки и др. с лика на детето-магьосник. През 2008 г. личното състояние на Роулинг се оценяваше на 800 млн. долара.

Посетете и нашата Фейсбук страница