Посетете и нашата страница във Фейсбук

Дори и в горещ летен ден, да се возиш в метрото в Атина е удоволствие. Има климатик, плазмени екрани забавляват пътниците, спирките са просторни и приятни, а влаковете дори идват навреме.

Всичко това е на практика безплатно за 5-те милиона жители на Атина, защото няма бариери за влизане в метрото. На вратата на влака има машина, на която трябва да „валидирате" картата си, но това се прави от гражданите на добросъвестни начала. Мнозина не го правят, пише Daily Mail в статия за разточителството в Гърция. Такива статии изобилстват в западните медии напоследък.

На всичко отгоре, гърците дори не построиха метрото със свои пари, продължава Daily Mail. То струваше 1.5 млрд. паунда и до голяма степен бе финансирано с европейски средства, като част от подготовката на Гърция за Олимпийските игри през 2004 г.

Средната заплата за служител в метрото е 60 000 паунда на година, което включва и чистачките. Това е три пъти повече от заплатите, които получават тези работници във Великобритания.

Разточителството при надземния железопътен транспорт не е по-малко. Приходите от билети са 80 млн. паунда, а разходите около 500 млн. паунда на година. Заради това един гръцки политик каза наскоро, че ще е по-евтино да наемат по едно такси на всеки пътник.

Откакто се присъедини към ЕС, дългът на гръцкия публичен сектор се удвои за десетилетие.

В Гърция шефове на сладкарници, радио водещи, фризьори и масажисти са сред над 600 професии, при които пенсионирането е разрешено след 50-годишна възраст (с пенсия от 95% от заплатата им).

Страната трябва да вземе мерки и да ограничи това харчене, но хората са недоволни. Всеки ден в Гърция хиляди души протестират срещу мерките на правителството.

Разхождаме се из квартал Кифисия, пише Daily Mail. Тук живеят някои от най-богатите гърци. Една от причините те да са толкова богати е, че не плащат почти никакви данъци.

Властите рядко проверяват данъчната информация, като данните се приемат на „доверие". Богаташите се възползват от това. Едва 5 000 души в държава от 12 милиона души декларират, че печелят над 90 000 паунда на година. С тези пари може да се купи само малка градина в квартал Кифисия.

Проучвания показват, че над 60 000 гръцки домакинства имат инвестиции на стойност над 1 млн. долара, без да се броят сметки в чужди банки. Заради това икономистите наричат Гърция „бедната страна, пълна с богаташи".

Мнозина декларират, че имат доходи под 10 000 паунда на година, а притежават яхти и вили на островите.

Ако някой данъчен инспектор се усъмни, му давате един плик с пари и готово. Това се нарича „факелаки". Сумата във „факелаки"-то може да достигне 10 000 евро, но се счита, че средностатистическото „факелаки" съдържа 2000 долара.

Гръцкият президент Папандреу обеща да пусне хеликоптери и да прибяга до Google Earth, за да докаже кой има плувни басейни и яхти.

По официални данни само 300 жители на Кифисия имат плувни басейни, а се счита, че реалният им брой е 20 000. Наскоро в Гърция дори отчетоха бум в продажбите на брезенти за покриване на басейни. Най-много вървяха камуфлажни покривала - с които басейнът изглежда като ливада отгоре.

Посетете и нашата страница във Фейсбук