Над 50% от българите смятат, че вината за настоящата икономическа ситуация в страната е поделена между бившите и настоящите управляващи. 16% категорично обвиняват предишното управление, а според 10% основната отговорност носи настоящият кабинет. Това съобщи социологът Иво Желев, управител на агенция ЕСТАТ.

13% смятат, че проблемите със страната се дължат на външни фактори.

Основният проблем на страната според 32.2% от гражданите на страната остава безработицата, според 22.5% - това е бедността, а за 15% проблемът е в икономическата криза.

Назад в класацията остават корупцията и престъпността, които според Желев, се губят от фокуса на общественото внимание, защото на преден план излизат въпросите от социален характер.

Кризата се отразява на жизнения стандарт на 93% от българите. Едва 1.5% са останали незасегнати.

Над ¾ от българите гледат с безразличие или отчаяние на бъдещето. Ентусиасти са 2.3%, 21% са оптимисти.

Над 70% от гражданите имат личен месечен доход до 500 лева. 500 лева е и общият доход на половината от българските семейства.

21.4% от българите очакват състоянието на страната да се подобри.Според 32.1% то няма да се промени, но 38% очакват влошаване.

Според Иво Желев, оптимисти са десните избиратели - тези на ГЕРБ и Синята коалиция. При останалия електорат доминира скептицизма.

Прекратяването на произвола на монополистите, мобилните оператори и банките се определя като "изключително важно" от 73.5% от анкетираните.

Ускореното изграждане на пътища - от 48.3%, а за 36% - изграждането на АЕЦ "Белене".

Източник: БГНЕС