Посетете и нашата Фейсбук страница

Преди време шведският крал Карл Густав се прехвърли от коли като Ford Mustang, Porsche 911 Carrera и Ferrari 456 на електромобил под натиска на местното население, недоволстващо от недостатъчната загриженост за околната среда от страна на кралското семейство. За щастие на останалите високопоставени особи, не навсякъде към тях се отнасят със същата строгост. Ето какви коли карат кралете:

Кралицата на Великобритания се придвижва в ексклузивно Bentley, създадено по поръчка в един-единствен екземпляр, с редица специфични характеристики на дизайна: стъклен покрив, каросерията е с малко по-голяма височина, за да може Нейно Величество, излизайки от автомобила, да може веднага да се изправи в цял ръст, а вратите се отварят под ъгъл от 90 градуса, за да не ограничават контакта на кралицата с нейните поданици.

Любимият автомобил на нейния син принц Чарлз пък е тъмносин Aston Martin DB6 кабриолет. Той също не е обикновен- неговият двигател работи с биоетанол, произвеждан от грозде от земите на кралското семейство. Точно в тази кола по лондонските улици се разходиха принц Уилям и Кейт непосредствено след сватбата.

Подобно на британските монарси, които използват предимно британски коли, в Япония императорското семейство кара Toyota.

Принцът на Монако Алберт Втори предпочита Lexus LS 600h L и притежава единственият автомобил от марката, каросерията на който е боядисана изцяло ръчно.

В Тайланд крал Бхумибол Адулядет предпочита американски коли и наскоро се сдоби с лимузина Caddilac, подобна на официалната лимузина на Барак Обама.

Едва ли има монарх обаче, кой да разбира от коли повече от султана на Бруней. Той притежава най-богатата автомобилна колекция в света, перлата в която е уникален Rolls Royce. Всъщност това е хибрид, чийто „втори родител" е Porsche. Колата съчетава британски комфорт и безкомпромисен германски спортен дух.

Сред притежателите на удивителни коли са и кралското семейство на Катар, на чието разположение е легендарен Pagani Zonda Una. Уникалната кола се карат лично от емира на страната шейх Хамад Бин Халифа. Суперавтомобилът е боядисан в цвят тюркоаз- отличителна особеност на всички коли на кралското семейство на Катар.

Шейхът на Абу Даби Султан бин Рашид ал Нахаян има класически вкус и кара Mercedes-Benz G55 AMG. И тази кола е единствена по рода си. В сравнение със стандартната версия тя е с облекчен дизайн за увеличаване на скоростта и динамиката.

Любимата кола на краля на Йордания Абдула Първи е спортен Mercedes-Benz 300SL от 1961 г. 6-литровата V-образна "осморка" е изключителна рядкост.

Най-бързият монарх в света в момента е кралят на Саудитска Арабия Абдула бим Абделазиз. a. Той кара BMW M5 E60 с 10-цилиндровия двигател с 780 конски сили. Каросерията на автомобила е направен изцяло от въглеродни влакна.Посетете и нашата Фейсбук страница