Скандалът с подслушването на телефони, в който е замесен таблоидът "Нюз ъв дъ уърлд", част от медийната империя на Рупърт Мърдок, се разраства и всеки ден нови шокиращи разкрития излизат наяве. Това отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Първо се разбра, че частен детектив, нает от изданието, се е сдобил незаконно с достъп до телефона на изчезнала и после убита ученичка, изтривал е част от гласовите съобщения и така е поддържал у роднините й надеждата, че тя може би е жива и е заличил ценна за полицията информация.

После бе разкрито, че таблоидът по същия начин е получил достъп до телефоните на близки на жертвите на атентатите в Лондон отпреди 7 години.

Сега става ясно, че мащабите на скандала са много по-големи.

Лични данни на семействата на британски военни, убити на фронта в Ирак и Афганистан, също са били намерени сред документите на детектива Глен Мълкеър, нает от "Нюз ъв дъ уърлд", което поражда съмнения, че той вероятно е прослушвал и гласовите пощи на тези хора.

Новината породи горчивина и гняв у хората, загубили близките си във войните в двете страни. Сега лондонската полиция е изправена пред все повече призиви от роднини на различни жертви да установи дали и техните телефони са били подслушвани. Призивите се отправят както от близки на убитите в Ирак и Афганистан военни, така и на жертви на терористични актове, на загиналите от цунамито през 2004 г. в Индийския океан или на жертвите на шокиращи убийства в самата Великобритания.

Близките на всички тези хора твърдят, че са отвратени от разкритията и заплашват никога повече да не купуват "Нюз ъв дъ уърлд", ако всичко това се окаже истина. Те призовават виновните за скандала да бъдат изправени пред съда.

Проблемът се задълбочи още повече, след като говорител на британския финансов министър Джордж Озбърн заяви, че полицията е предупредила работодателя му, че неговото име и телефонен номер били сред документите на двама души, задържани за незаконно подслушване.

Скандалът с подслушването извади наяве методите на работа на британските таблоиди, отбелязва в. "Дейли телеграф". Журналистите или наети от тях частни детективи се възползват от това, че не може да се гарантира сигурността на гласовите пощи и прослушват съобщенията на знаменитости или на хора, замесени в скандали или драми, вълнуващи британците.

Скандалът накара дори британския премиер да се намеси, отбелязва и в. "Гардиън". Вчера Дейвид Камерън обяви, че ще бъде започнато разследване по случая. Той обаче се разграничи от искането на вицепремиера Ник Клег разследването да се води от съдия. Вестникът припомня, че "Нюз ъв дъ уърлд" първо беше замесен в скандал с подслушване на телефони на членове на британското кралство семейство.

Империята на Мърдок е в криза, пише "Индипендънт". Изданието обаче предупреждава, че скандалът не трябва да става повод за осъждане на всички журналисти, защото не всички използват методи като тези на "Нюз ъв дъ уърлд". Едно нещо обаче е сигурно. Досега се смяташе, че подслушването на телефоните не засяга всички, а е риск, надвиснал само над богатите и прочутите.

Но се оказва, че всеки може да стане жертва на това отвратително проникване в личния живот, извършено в момент, когато човек е най-уязвим, допълва вестникът.

И трите издания припомнят, че вчера Рупърт Мърдок е определил като неприемливи и будещи съжаление съобщенията, че журналисти подслушвали телефони и че купували информации от полицията.

Източник: БТА