Посетете страницата на Profit.bg във Фейсбук

Точно в началото на финансовата криза през октомври 2008 саудитският принц и милиардер Алуалед бин Талал съобщи, че ще строи най-високата кула в света. Когато започна кризата обаче, плановете бяха замразени, пише Форбс.

Наскоро той съобщи, че възобновява проекта. Алуалед е сключил договор за 1.2 млрд. долара за сградата, която ще се нарича Kingdom Tower и ще се намира в Джеда, Саудитска Арабия.

Тя ще бъде по-висока от 1 км.

Изпълнител на проекта е Binladen Group, която ще вложи 400 млн. долара.

В проекта, освен Binladen Group, са се включили и няколко саудитски инвеститори. Принцът обещава голяма възвращаемост на партньорите си.

Kingdom Tower ще бъде в центъра на проект, обхващащ 5.3 млн. кв. метра, наречен Kingdom City. На север приказният град ще граничи с Червено море.

В сградата ще има хотел Four Seasons, частни апартаменти, офиси и наблюдателна площадка, която ще се намира по-високо от тази на Бурж Халифа в Дубай.

Алуалед има лично състояние от 19.6 млрд. долара. Той е съсобственик (заедно с Бил Гейтс) на компанията Four Seasons Hotel. Принцът има дялове в Citigroup, News Corp., Apple, Fairmont hotel и др.

Четете новини от Profit.bg и във Фейсбук