Европейската централна банка (ЕЦБ) активно купува държавни облигации на вторичния пазар, заяви днес председателят на финансовата институция Жан-Клод Трише, призовавайки правителствата бързо да приложат договорените в кризисните разговори от 21 юли нови мерки.

Запитан от радио Europe 1 колко дълго ЕЦБ ще остане на вторичния пазар на облигации Трише отговаря: "Очевидно няма да ви кажа", допълвайки че според него купуването на облигации е ефективен начин за възстановяване на стабилността посредством предаването на решенията на банката за лихвите на пазарите.

"На вторичния пазар сме. Няма да ви кажа какво купуваме, нито количествата, но те са известни разбира се и в това отношение ние действаме напълно прозрачно," казва Трише.

"От дълго време, от май 2010 г. ние имаме нова нетрадиционна мярка, която ни позволява да се опитаме по-добре да подсигурим това предаване (на решенията свързани с монетарната политика)," казва Трише.

ЕЦБ се намеси на пазарите вчера, за да купи италиански и испански облигации, намалявайки лихвите по дълга на двете държави, които в момента са в центъра на дълговата криза след уикенда на спешни разговори между лидерите на страните от Г-7 и Г-20.

"В момента имаме проблем с доверието в световната икономика," казва Трише, който призовава правителствата на страните от Еврозоната да дадат своя принос за убеждаването на парламентите да одобрят решенията взети на 21 юли.

"Това което искаме правителствата да направят е това, което смятаме, че е тяхна работа," казва Трише.

"Това, за което молим е, всички решения взети на 21 юли да влязат в сила колкото се може по-бързо."