От щатската инвестиционна банка Morgan Stanley занижиха прогнозата си за глобален ръст за тази и следващата година, визирайки невъзможността на Европа да се справи с дълговата криза.

От там очакват ръст от 3.9% през тази година, което е под предходните очаквания за повишение от 4.2%, според изнесен вчера доклад.

За следващата година от световната финансова институция прогнозират 3.8%, или отново значително под обявените преди това очаквания за 4.5% ръст.

САЩ и Европа са „опасно близо до рецесия", коментират анализатори от инвестиционната банка.

Наскорошни грешки на политиците, сред които бавното и неадекватно отговаряне на дълговата криза на стария континент, както и късното повишение на дълговия таван в САЩ, намалиха значително бизнес доверието.

Индексът MSCI Asia Pacific Index изгуби 1.2% от стойността си, прекъсвайки тридневното си повишение, възлязло на 2.8%.

Новината до голяма степен съдейства и за преминаването на фючърсите на Standard & Poor's 500 на отрицателна територия от 0.8%. Вчера щатските индекси приключиха минимално на отрицателна територия.

От банката занижиха още и ръста на Китай за следващата година до 8.7%, в сравнение с 9% преди това. По-рано от Deutsche Bank занижиха прогнозата си за ръста на икономиката на страната до 8.9%, от 9.1% преди това.

Златото продължава със силното си поскъпване, като днес добави нови 4 долара към стойността си и вече се търгува на нива от близо 1 800 долара за тройунция с незабавна доставка.

Доларът възстанови поскъпването си спрямо франка, като се разменя на нива от около 0.7950 спрямо швейцарската валута. Еврото се търгува на нива от около 1.4400 рано сутринта.