Астрономи са забелязали екзотична планета, обикаляща около малка звезда, която изглежда се състои от диамант, информира Reuters.

Новата планета има далеч по-голяма плътност от която и да е друга позната планета досега и се състои основно от въглерод. Поради голямата й плътност, учените смятат, че въглеродът трябва да е кристал, така че голяма част от този странен свят на практика е диамантен.

"Еволюционната история и невероятната плътност на планетата предполагат, че тя се състои от въглерод, т.е. масивен диамант орбитиращ за два часа около неутронна звезда," казва Матю Бейлс от Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн.

Планетата се намира на разстояние 4 000 светлинни години, или на около една осма от разстоянието между центъра на Млечния път и Земята. Тази новооткрита планета вероятно е останка от някога огромна звезда, която е изгубила външните си слоеве заради пулсиращата звезда, около която орбитира.

Пулсиращите звезди са малки, неутронни звезди, които са само около 20 км. в диаметър и се въртят стотици пъти в секунда, излъчвайки лъчи радиация.

Изчисленията предполагат, че планетата, която орбитира около своята звезда на всеки 2 часа и 10 минути, има значително по-голяма маса от Юпитер, но е 20 пъти по-плътна, според Бейлс и неговите колеги.