Британският министър на търговията Винс Кейбъл обвини банкерите, че използват настоящата криза на еврото, за да възпрепятстват мащабната реформа в банковия сектор, подготвяна от правителството. В интервю за вестник „Таймс" министърът обвини банките, че се „опитват да създадат паника" по отношение на реформата и ги обвини в „крайна нечестност".

„Крайно нечестно е да се използва настоящата ситуация като аргумент срещу реформата", заяви Кейбъл, като посочи, че „банките се опитват да създадат паника около нещо, което много добре знаят, че трябва да се случи".

Нападката на Кейбъл идва две седмици преди публикуването на доклада на Независимата банкова комисия, който се очаква да призове са разделянето на инвестиционните дейности на банките от банкирането на дребно, без да иска премахването на универсалните банки.

Финансовият министър Джордж Озбърн предприе мащабна реформа, която има за цел да избегне ново спасяване на банките за сметка на данъкоплатците.

Британските бизнес среди обаче се противопоставят на плановете, твърдейки, че британските банки ще бъдат в неравностойно положение спрямо чуждестранните си конкуренти, а някои дори заплашиха с делокализиране на дейността си.

Източник: Фокус