Фондовият пазар се измъкна на косъм от нов спад, след като рекордно ниският индекс на потребителското доверие разтърси увереността в щатската икономика.

Въпреки че преди броени дни шефът на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че опасност от рецесия няма и засега не се налагат спешни мерки за подкрепа на икономиката, данни на Conference Board поставиха думите му под съмнение във вторник. Оказа се, че индексът на потребителското доверие е отчел най-сериозният си срив от октомври 2008 г. насам - от 59.2 пункта през юли, до 44.5 за август.

Новината за малко да изтрие възхода на фондовите индекси, отбелязан в последните няколко дена, като S&P 500 вече се бе „запътил" с 1.2% надолу, а акциите, най-пряко зависими от икономическото представяне на страната, започнаха да поевтиняват.

Именно централните банкери обаче попречиха на триумфа на мечките. Според официален доклад, някои членове на Федералния резерв настояват на срещата през септември да бъдат гласувани допълнителни мерки за окуражаване на икономиката. Според тях, приетите през август решения, като обещанието лихвените равнища да останат на рекордно ниското си ниво до средата на 2013 година, не са достатъчни.

Засега не е ясно какви ще бъдат допълнителните ходове на централните банкери, но те може да включват и пряка намеса на пазара чрез покупки на държавни облигации.

Това, което вдъхва надежда на инвеститорите е, че Федералният резерв няма да стои със скръстени ръце и разочароващи доклади, като публикуваният във вторник индекс на потребителското доверие, ще изкарат централните банкери от позицията им на изчакване.

Тези надежди вдъхнаха живот именно на книжата, които започнаха деня най-слабо - компаниите, пряко зависими от икономическото представяне на страната. В крайна сметка Morgan Stanley Cyclical Index успя да възстанови загубата си от 1.4% и дори да се покачи с 0.4 на сто.

Сред най-силно представилите се дружества за деня бяха производителят на строителна и минна техника Caterpillar Inc и авиоконструкторът Boeing Co. Акциите на Caterpillar поскъпнаха с 1.9% до 89.79 долара, а книжата на Boeing „скочиха" с 2.2% до 65.99 долара, след като Nomura вдигнаха оценката си за компанията, базирано на засилващите се печалби от продажби на самолетите 737 и 777.

Най-сериозен скок от компаниите в S&P 500 регистрираха Monster Worldwide - цели 21%, до 9.91 долара. Данни на регулаторите разкриха, че трима висши мениджъри на дружеството са закупили над 87 хиляди от книжата му, включително и главният изпълнителен директор Салваторе Януци. Анализаторите предвиждаха, че тези акции ще поскъпнат, като се има предвид представянето и на други интернет компании като професионалната мрежа LinkedIn Corp.

С 5.8 на сто до 35.76 долара се вдигнаха дяловете от Dollar General Corp, след като веригата магазини „за един долар" обяви повишение на печалбите за тримесечието и вдигна годишните си прогнози.

Според някои наблюдатели, светкавичното възстановяване от спада на фондовите индекси се дължи и на осъзнаването на някои инвеститори, че песимизмът е преминал границите и покупката на редица книжа в момента е изключително изгодна. Технически анализи намекват, че покачването на S&P 500 над 1 200 пункта в понеделник е знак, че биковете възстановяват позициите си.

Финансовият сектор обаче се разграничи от сравнително оптимистичното настроение във вторник, като KBW Bank Index направи обратен ход след два дена покачване и „падна" с едно на сто. Дяловете от Bank of America поевтиняха с 3.2% до 8.12 долара, а от JPMorgan Chase & Co - с 1.5% до 37.06 долара.

Петролният гигант Exxon Mobil Corp също се включи в групата на аутсайдерите, като отбеляза спад от 0.3% до 73.91 долара. Обявено бе, че Exxon Mobil Corp, заедно с руската държавна компания Роснефт, ще разработват петролни и газови резерви в руските арктически територии.

Като цяло обаче, търговията бе по-скоро успешна, като за всеки 11 позиции, отбелязали понижение на Нюйорската фондова борса, 19 поскъпнаха. За Nasdaq, съотношението бе 12:13.

Основните бенчмарк индекси успяха да се задържат в позитивна територия, като S&P 500 се „вдигна" с 0.2% до 1 212.92 пункта, а Dow Jones Industrial Average добави 20.70 пункта към стойността си, или 0.2%, до 11 559.95 пункта.

Източник: Глобал Маркетс