Шест месеца след опустошителното цунами в Япония най-важните проблеми остават неразрешени. Атомната електроцентрала във Фукушима още не е стабилизирана. Десетки хиляди хора все още нямат постоянен покрив.

Изгледите за разрешаване на кризата не са особено оптимистични и мнозина от засегнатите губят надежда, че положението им скоро ще се подобри.

Страшното цунами превърна Камаиши в призрачен град. Бетонни отломки засипаха главната улица, хиляди хора бяха ранени или останаха без покрив. Лицата на загинали или безследно изчезнали покриват стената на сградата, където временно се помещава общината. На фона на тези на пръв поглед непреодолими трудности, кметският говорител Даиджи Мураи беше уверен, че градът няма да загине. Сега, шест месеца по-късно, Даиджи работи за възстановяването на града със същата вяра и решителност.

Говорителят разказва, че само 2000 души са избягали от Камаиши след бедствието. Около 80 на сто от жителите на града са отказали да го напуснат.

Наред с възстановяването има и редица трудности. Стоманодобивът и риболовът, които са основният поминък в региона, все още са в застой. Не са възникнали нови фирми, не се откриват работни места. Хиляди хора продължават да обитават временни жилища и няма изгледи скоро да си намерят източник на доходи.

"Вече гледам по друг начин на живота. Всяка вечер си мисля: "Изтече още един ден, радвам се, че оцелях". И с радост посрещам следващото утро", каза още Даиджи Мураи.

Междувременно броят на жертвите и безследно изчезналите след преминаването на тайфуна Талас през Япония надхвърли 100 души. Стихията предизвика проливни дъждове, които станаха причина за наводнения и свлачища.

Източник: bTV