13 фатални грешки, които могат да ви отдалечат от голямата сделка, когато купувате кола успяха да установят анализаторите на Forbes. Някои от тях са фундаментални, други са обусловени от природата на пазара.

Търговията с автомобили в България може да е далеч от тази в САЩ, но схемите за финансиране, различните опции, тактиките на продавачите и все повече особености постепенно се оеднаквяват. Затова, за настоящата покупка или за близкото бъдеще, имайте предвид следното:

1. Забавни фантазии за текущите ви нужди

Преди да се втурнете към автосалоните, погледнете сериозно върху типа шофиране, който упражнявате. Направете си дневник и за седмица или месец отчитайте ежедневно точно кога, къде и колко далеч сте отишли с колата си. След това си купете автомобил според тези нужди, а не за някое малко вероятното бъдеще („Обичам лодките. Може би някой ден ще имам лодка. Нуждая се пикап, който да може да тегли поне 3 тона").

2. Поддавате се на предложенията на продавача за финансиране на покупката

Продавачите на коли понякога предлагат схеми за разсрочено плащане с месечни вноски, които са в тяхна полза. Вместо да се поддавате на тези предложения, сравнете ги с възможностите за кредит от вашата банка или друга финансираща институция и избере възможно най-краткосрочния заем. Дългосрочните кредити подлъгват хората да купуват коли, които не могат да си позволят, като разсрочват плащанията за толкова дълги периоди, че е възможно автомобилът да се обезцени значително, още преди да сте успели да го изплатите.

3. Кола на лизинг, защото не можете да си позволите да я купите

Лизингите, особено за луксозни коли, не изискват авансово плащане, а месечните им вноски често са по-ниски, отколкото алтернативните разходи при закупуване на колата. Но това обаче не означава, че винаги са на сметка. Трябва сами за себе си да решите кое е по-важно. Дали това да сменяте колата с чисто нова на 2-3 години срещу месечни вноски без авансово плащане, но и без реална собственост върху нея и право над остатъчната стойност. Или това да спестите разходи в дългосрочен план и наистина да притежавате автомобил, който рано или късно ще изплатите.

4. Излишни екстри

Зимни пакети, допълнителни технически системи, тунинг комплекти и украси. Помислете от какво наистина се нуждаете, и какво наистина запазва стойността си при евентуална препродажба, преди да изберете екстрите. Някои от тях са наистина страхотни, други са просто дреболия, която след година ще бъде отживелица.

5. Спонтанност

Нищо няма да се случи, ако просто си тръгнете от салона. Винаги ще има страхотни коли за купуване. Говорете с приятели, на които имате доверие, преценете своите финансови възможности, проучете, посетете няколко доставчика и чак тогава решете.

6. Да отидете само при един доставчик

Не се колебайте да напуснете масата за преговори, ако продавачът не може да отговори на условията и очакванията ви. Колкото повече знаете за опциите, които предлага следващият дилър, толкова по-добра сделка можете да договорите. Ако живеете в малък град, позвънете за оферта на продавача в близкия голям град. Тя вероятно ще бъде по-ниска, отколкото в по-дълбоката провинция. Тогава отново се върнете при местния доставчик и проверете дали може да даде отговор на подобна оферта.