Днес официално бе открит първият магазин от търговската верига ИКЕА у нас. На откриването присъства вицепремиерът Симеон Дянков, изпълнителният председател на бордът на директорите на Fourlis - Василис Фурлис, както и официални представители на бизнеса и шведското консулстсво.

За пръв път бе разкрит общият размер на инвестицията в търговския комплекс от г-н Фурлис, възлизаща на 60 млн. евро.

„Присъствието на ИКЕА винаги е имало добро въздействие върху бизнеса и конкуренцията на местата, където се откриват представителства на веригата. Останалите играчи на пазара понижават цените, като в същото време повишават качеството", коментира Фурлис в официалното приветствие.

„Целта ни е да постигнем 2 млн. посетители за година. Това би било успех за нашите усилия", допълни още изпълнителният директор на компанията.

Друга голяма инвестиция, в размер на 100 млн. евро с участието на гръцката компания е молът, който се строи срещу търговската верига, който ще бъде най-големият у нас. Заедно с ИКЕА сумарната инвестиция е най-голямата, правена в страната ни в търговски обекти.

В магазина на ИКЕА в София клиентите могат да намерят 7500 продукта за дома. 3500 от тях са включени в каталога на компанията, който се разпространява безплатно в София, Перник, Пазарджик, Пловдив и Кюстендил.

От началото на септември той е качен и в интернет. Така всеки може да направи предварително своя избор. Няма нужда от бързане. Всяка цена в каталога е в сила в продължение на една година - от 15 август 2011 до 15 август 2012 г.

"Това са максималните цени, но не и минималните, което означава, че може да бъдат намалявани, според ситуацията на пазара", увери Тео Муратидис, отговарящ за софийския магазин на веригата. Той именно отвори вратите на магазина за посетителите.

Първите клиенти на магазина бяха приветствани от работещите в магазина с бурни аплодисменти.

И макар очакванията да бяха за 10 000 посетители при откриването, според нашите скромни наблюдения, напливът далеч не беше толкова голям, като основният брой посетители се определяше от представители на медиите и фотографи. Явно откриването в работен ден допринесе за това.

Обиколка в магазина направиха изпълнителният директор на Fourlis и Симеон Дянков, койта каза, че "много харесва кюфтенцата, предлагани в ресторантите на търговската верига".

Сред топ офертите са стол от ратан за 49 лв. За сравнение - българските камашитени варианти са по около 60 лв.

На много изгодна цена е помощна масичка за 9.99 лв., поларно одеяло за 7.99 лв. и масичка за компютър за 49 лв. Някои цени са върху жълт фон - това са изключително изгодните предложения, обясниха консултантите.

А ето как изглеждаше и паркингът на магазина непосредствено преди неговото отваряне.