За половината от българите търсенето на подходящо жилище отнема над четири месеца. Това показва проучване на потребителското търсене и нагласи на пазара на недвижими имоти на сайтовете „Кредитланд" и „Моите пари".

Най-търсените жилища към момента са нови двустайни тухлени жилища в ценовия сегмент 30 000 - 50 000 евро. Общата нагласа на над 60% от анкетираните е, че цените на имотите ще падат още, като преобладаващото мнение е за очакван спад между 10 и 20%.

Банковият кредит остава основен начин за финансиране на покупката за 50% от анкетираните. Една трета споделят, че биха купували, ако притежават поне половината от цената кеш.

Над половината от потенциалните купувачи могат да отговорят на критериите за кредитиране и имат реални очаквания по отношение на изисквания от банките коефициент дълг/доход.

За над 80% от хората основен източник на информация за възможностите за кредитиране е интернет. Паралелно с мрежата част от анкетираните търсят информация и директно в банковите клонове, съветват се с близки и познати. Около 20% се обръщат към професионален кредитен консултант. В Западна Европа и САЩ този дял е 3 пъти по-голям.

Наблюдава се по-висока финансова култура при избора на кредит - над 50% от анкетираните избират кредитен продукт чрез сравнение по показателя годишен процент на разходите (ГПР). Прозрачността на условията по кредита е другият водещ фактор при избора на кредит.

Само 20% биха избрали панел, а покупката на зелено заради по-ниски цени би била избор на 4% от анкетираните.

По отношение на размера на имота има ясна ориентация най-вече към двустайни жилища (около 51%), тристайни, многостайни (34%), последвани от къщите и едностайни апартаменти.

45% от решилите да купуват жилище търсят имот на цена от 30 000 - 50 000 евро. Горна граница от 30 000 евро за покупката на жилище поставят 33% от запитаните. Много по-малко (16%) са кандидат-купувачите, които могат да си позволят по-скъпи жилища - до 70 000 евро. Само 5% търсят по-скъпи имоти.

Източник: в. Монитор