„Ще бъдат превозени всички български граждани, клиенти на туроператора „Алма Тур" от чужбина", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски преди заседанието на Министерски съвет.

„Няма да има останал български гражданин, който да не бъде прибран. Всички български граждани в Анталия ще бъдат извозени от „България еър", увери министърът.

Той допълни, че не може да коментира казуса с дължимите пари от туроператора на закупили екскурзии.

Междувременно бТВ съобщи, че до снощи в съда не е бил заведен иск за несъстоятелност на туроператора.

Компанията изненадващо затвори офисите си у нас вчера и остави на произвола на съдбата стотици българи, които в момента са на екскурзии или им предстои да пътуват за предстоящите почивни дни. Около 130 души са на почивка в Анталия и още 55 в Крит.

„Вече постъпват претенции от клиентите на туроператора „Алма Тур", каза на пресконференция в МИЕТ Цветанка Крумова - изпълнителен директор на ЗАД „Армеец" вчера.

Тя обясни, че туристите могат да получат обещетение, като обикновено то е за сметка на застрахователя - в рамките на договора, който е сключил.

Ние имаме сключен застрахователен договор с „Алма Тур БГ", съгласно Закона за туризма и Наредбата за задължително застраховане на туроператора.

Застраховатялят, като част от покритието по застраховката, може да плати разходите за завръщането на клиентите, които вече са заминали. Застраховката касае единствено потребители, не кредитори на туроператора.

Другите потребители имат право да получат стойността на разходите, които са направили. Не става въпрос за обезщетения за морални или за косвени вреди, обясни Крумова.