Делегациите на Съединените щати и страните от Европейския съюз излязоха от залата при речта на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад на 66-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, предадоха световните агенции.

Ахмадинеджад отново се отдаде на яростни нападки срещу САЩ и Запада като цяло. Той поиска от основните бивши колониални сили да платят репарации за робството. Американската делегация напусна залата, докато иранският президент осъждаше ролята на Съединените щати във войните и финансовата криза. Тези на страните членки на ЕС я последваха скоро, като излязоха координирано.

Арогантни сили заплашват със санкции и военни действия всеки, който постави под съмнение Холокоста и атентатите на 11 септември 2001 г. в Съединените щати, отбеляза Ахмадинеджад. Той обвини САЩ, че са използвали мистериозните, по думите му, атаки отпреди 10 години, за да започнат войни срещу Ирак и Афганистан. Съединените щати и техните съюзници смятат ционизма за свещена идеология, каза още Ахмадинеджад.

Иранският президент спомена бегло палестинския въпрос, когато годишната сесия на Общото събрание на ООН минава тази година под сянката на инициативата на палестинците да бъде признато съществуването на тяхна държава. Той също така отмина с мълчание протестите и бунтовете, разтърсили редица арабски страни. Докато Ахмадинеджад произнасяше своята реч в ООН, стотици хора се събраха на протест срещу него пред централата на световната организация.

Източник: БТА