Международната икономическа агенция Fitch понижи рейтинга на Словения заради банковия сектор от "АА" на "АА-" с "негативна прогноза". Причината е влошеното финансово състояние на банковия сектор на страната.

Агенцията изразява опасение от увеличаване на дела на лошите банкови кредити, които за първото полугодие на 2011г. са 14.8%.

Най-голямата банка на страната NLB е сред 16-те европейски банки, които са минали "стрес-тестовете" в ЕС "на границата".

По данни на агенцията за последните три години държавният дълг на Словения се е увеличил практически два пъти - от 22% от БВП през 2007г. до прогнозираните 43% от БВП за настоящата година.

Fitch прогнозира, че бюджетният дефицит на страната през 2011 г. ще достигне 5.4%, което надхвърля първоначално заложените 4.8%, съобщава БНР.

Икономическите затруднения ескалираха и в политическа криза, първата за страната след разпадането на Югославия.

Президентът Данило Тюрк свика предсрочни парламентарни избори на 4 декември, след като правителството на премиера Борут Пахор бе свалено с вот на недоверие миналата седмица.

До тази ситуация се стигна, след като бе отхвърлен с референдум правителственият проект за реформа на пенсионната система, предвиждащ увеличаване на възрастта за пенсионоране от 63 на 65 години.

За реформата настояваха Европейската комисия, МВФ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ във връзка със застаряването на населението и с цел оздравяване на държавните финанси.

Така Словения ще проведе за първи път предсрочни парламентарни избори след обявяването на независимостта през 1991 г. Словенският парламент ще се разпусне на 21 октомври.

Социологическите анкети сочат, че дясноцентристката коалиция, водена от лидера на опозицията и бивш премиер Янез Янша, е фаворит в предстоящия вот.