Уволненият наскоро главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard Лео Апотекер си тръгва от компанията с над 13 млн. долара в брой и акции, след като при управлението му пазарната стойност на HP намаля с 40 млрд. долара само за 11 месеца, информира AP.

Компенсацията на Апотекер, която вчера беше разкрита в уведомление до регулаторните органи, не е изненада. Повечето големи компании гарантират щедри плащания на уволнените си ръководители, стига причините за тяхното освобождаване да не са неетични или криминални.

Въпреки това, подробностите около компенсацията на Апотекер няма да успокоят лошите чувства около решението на Hewlett-Packard Co. да го наеме.

Апотекер замени Марк Хърд, който беше уволнен през август 2010 г. в скандал, породен от недоказани обвинения за сексуален тормоз. Компенсацията на Хърд включваше 12.2 млн. в брой и 30 млн. долара в акции, с които той се сдоби след като упражни опции след напускането на компанията. Акциите на HP поскъпнаха повече от два пъти по време на петгодишното управление на Хърд, което увеличи пазарната й стойност с около 50 млрд. долара.

Цената на акциите на HP пък намаля с 46% по време на управлението на Апотекер, което приключи на 22 септември. Вчера акциите затвориха на цена от 23.78 долара за брой.

Въпреки погрешните ходове, които доведоха до уволнението му, Апотекер ще получи 2.4 млн. долара бонус през тази година, според уведомление на HP до щатската Комисия по ценни книжа и борси. Апотекер също така ще получи 7.2 млн. долара компенсация в следващите 18 месеца и права да се сдобие със 156 000 акции на компанията, които в момента струват около 3.7 млн. долара.

Стойността на другите акции на Апотекер ще зависи от това как се справя компанията в следващите няколко години. Апотекер, който идва от Европа, за да работи в централата на HP в Калифорния, очевидно ще следи от чужбина как компанията се справя без него. HP също така ще плати разходите по преместването му във Франция или Белгия и ще покрие загуба от до 300 000 долара от продажбата на жилището му в Калифорния.

Надеждите на HP в момента се крепят на наследника на Апотекер Мег Уитман, която е бивш главен изпълнителен директор на eBay Inc. и неуспял кандидат за губернатор на Калифорния. HP определи годишна заплата от 1 долар на Уитман, но тя може да заработи бонус в размер на до 6 млн. долара.

Уитман може да си позволи да взима 1 долар заплата, защото за времето, в което беше в eBay, тя стана милиардер. Състоянието й се оценява на около 1.3 млрд. долара, според последната класация на сп. Forbes.