Почти всички асоциират Стив Джобс с удивителните неща, които е създал в Apple, но това не е единствената компания, на която той носи огромен успех, пише Business Insider.

След като Джобс е принуден да напусне Apple през 1985 г., той купува Pixar от LucasFilm.

Десетилетие по-късно Pixar произвежда първият пълнометражен компютърно анимиран филм Играта на играчките (Toy Story) за чието разпространение има сключен договор с Disney.

От този момент Pixar експлодира и превръща Стив Джобс в един много богат човек. Не всичко обаче е толкова лесно, колкото изглежда.

Ето как Джобс превърна Pixar от малка компания в едно от най-скъпите кино студия в света:

1985: Стив Джобс е принуден да напусне Apple

Стив Джобс е принуден да напусне Apple след слабите продажби на компютрите Mac и след спорове вътре в компанията с Джон Скъли. Джобс основава NeXT Computer, но освен това е хвърлил поглед и на една друга компания...

1986: Стив Джобс купува Pixar

Стив Джобс плаща на LucasFilm 5 млн. долара за Pixar, която по това време се е казвала Graphics Group. Той инвестира още 5 млн. долара в компанията.

1990: Джобс продава хардуерното подразделение на Pixar

Още от началните си дни Pixar е била и хардуерна компания. Основният й продукт е Pixar Image Computer, машина за 135 000 долара предназначена за медицинската и графичната индустрия. Въпреки че Disney купува известен брой, компютърът не се продава добре.

В крайна сметка Стив Джобс решава да продаде хардуерното подразделение на Pixar на Viacom systems за 2 млн. долара.

1994: Pixar губи пари и Джобс обмисля продажбата на компанията на един от най-големите си конкуренти

Отнема много време технологиите да се развият и да станат достатъчно евтини, за да се осъществи визията на Pixar като графична компания.

Стив Джобс инвестира много собствени пари, за да поддържа компанията. (Той никога обаче не е казвал колко.)

В негова статия във Fortune от 1995 г. Джобс твърди, че дори е обмислял да продаде Pixar на Microsoft. Тогава обаче идва големият, щастлив пробив на Pixar...

1995: Disney сключва споразумение да разпространява Играта на играчките и Pixar незабавно се превръща в златна кокошка

Премиерата на Играта на играчките, който е първия пълнометражен компютърно анимиран филм, е през 1995 г. Благодарение на договора за разпространение с Disney, филмът генерира 360 млн. долара приходи в световен мащаб.

1995: Pixar става публична компания

Малко след излизането на Играта на играчките, Pixar става публична компания. Цената на акциите й тогава е 22 долара за брой.

2004: Отношенията между Pixar и Disney се развалят

Съгласно първоначалното споразумение между Pixar и Disney, двете компании си делят приходите от филмите. Pixar се занимава с производството, а Disney с разпространението, маркетинга и т.н.

Двете компании обаче не успят да сключат ново споразумение до 2004 г. и Стив Джобс обявява, че Pixar ще си търси нов партньор.

Той дори опипва почвата при Fox и Warner Bros.

2005: Главният изпълнителен директор на Disney Майкъл Айснър напуска и преговорите с Pixar са възобновени

Главният изпълнителен директор на Disney Майкъл Айснър изпитва затруднения при сключването на споразумение със Стив Джобс. Когато Айснър напуска Disney през 2005 г., Джобс вече е готов да възобнови преговорите.

Едно от изискванията на Джобс е Disney да започне да представя филмите на Pixar през лятото, вместо през зимата. Това би позволило на Pixar да прави повече пари в киносалоните през лятото и от продажби на DVD-та през зимния празничен сезон.

2006: Disney купува Pixar за 7.4 млрд. долара, което прави Стив Джобс много, много богат

След като в продължение на години Pixar произвежда успешни филми за Disney, компанията в крайна сметка е придобита от медийния гигант за невероятните 7.4 млрд. долара.

Стив Джобс става най-големия индивидуален акционер в Disney, с дял от 7%.