Европейската комисия проведе обиск този вторник на офисите на редица банки на територията на Великобритания, Германия и Франция, участващи в търговията с деноминирани в евро деривати. Регулаторът предполага, че компаниите могат да участват в картелно споразумение, целящо манипулиране на европейската лихва на междубанково кредитиране Euribor, пише РБК daily.

Отказали да назоват имената на проверяваните институции, от ЕК се ограничиха единствено до информацията, че в полезрението им са попаднали банки, които работят активно на дериватния пазар. Сред заподозрените по неофициални данни са и Deutsche Bank. Анонимен източник съобщи, че в споразумението може да участва и някоя голяма френска банка.

Междубанковата лихва Euribor е важен показател за изчисляване стойността на много производни финансови инструменти и се определя от от 44 европейски кредитни организации. Банките оповестяват ежедневно собствените стойности на лихвите на междубанковия пазар, от които се изчислява и Euribor.

Банкерите отричат всички обвинения, според които манипулацията не е възможна. „Готови сме да споделим с властите всякакъв род информация. Но сме напълно убедени в прозрачния процес за образуване на лихвата. Като отчетем факта, че в него участват толкова много банки, манипулацията там е просто невъзможна. Струва ми се, че в комисията не разбират съвсем цялата схема. Готови сме да им помогнем по въпроса," заяви управляващият Euribor-EBF Седрик Кемене.

Основният проблем пред регулаторите, според експерти, ще бъде събирането на доказателствен материал. „Подобно обвинения е много сложно да бъдат доказани. В търговските системи се появяват единствено данни за сделките, банките не разтръбяват вътрешните преговори. За да съберат, какъвто и да е доказателствен материал, на властите ще им се наложи да анализират огромен масив от информация на сделки на тези банки и да сравнят данните с пазарната статистика. Но дори и изводите на основата на подобни данни не са безусловни", заяви пред изданието анонимен източник от една от големите руски банки.

Сегашното разследване е продължение на подобен скандал с подозрения за манипулиране на лихвите Libor и Tibor, с когото вече се занимават японските, британските и американски регулатори. За успехите на властите голям принос изигра банката UBS, която в замяна на имунитет от съдебно производство склони да „издаде" своите колеги. Сред другите заподозрени са Barclays, Bank of America, Citigroup и WestLB.