Въпреки че не са забравили европейските си тревоги, инвеститорите изчакват първия ход на новия италиански премиер Марио Монти и паузата им позволи да обърнат поглед към позитивните макроикономически данни за САЩ.

Лихвите по италианските държавни облигации прехвърлиха отново ключовото ниво от седем на сто, но този път пазарът не реагира чак толкова панически, донякъде облягайки се на надеждите, че икономистът и бивш съветник на Goldman Sachs Group има план, с чиято помощ да изведе страната от блатото на задълженията.

И докато бъдещият курс на Рим ще се очертае в сряда на срещата на Монти с президента Джорджо Наполитано, оптимизмът на брокерите бе подхранен от откритието, че каквито и сътресения да преживява Старият континент, щатската икономика оцелява по-умело от очакваното.

Страховете от рецесия, вледеняващи сърцата през горещите летни месеци, са вече забравени, а повечето данни за САЩ сочат към макар и скромно, но все пак убедително възстановяване.

Според Министерството на търговията, продажбите на дребно за октомври са се съживили с 0.5%, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за ръст от 0.3 на сто. В същото време, общият икономически индекс на Федералния резерв за Ню Йорк отбеляза покачване за пръв път от месец май насам, макар и повишението да бе по-скоро символично.

Новината, че цените на едро за октомври се понижават с най-бързото си темпо от февруари 2010 г. пък бе възприета като знак, че инфлационните напрежения отслабват. Това би развързало ръцете на централните банкери в случай, че решат да предприемат ход и да подкрепят възстановяването и пазара на труда чрез облекчаване на монетарната политика.

И въпреки че европейските страхове остават, поне във вторник инвеститорите натиснаха бутона „пауза” и си позволиха момент на умерен оптимизъм.

Технологиите и промишлеността бяха най-силно представилите се сектори от индекса Standard & Poor’s 500, а единствено енергетиката отбеляза понижение от 0.2%. Дяловете от Chevron Corp. регистрираха най-значимия спад от всички позиции, включени в Dow Jones Industrial Average – 2.7% до 103.27 долара.

Индексът Morgan Stanley Cyclical, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, завърши деня с покачване от 0.4%, след като по време на търговската сесия навлезе в негативна територия с 1.1%. Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, затвори с ръст от 0.8%.

Технологиите напреднаха с 1.3 на сто във вторник, като книжата на Intel поскъпнаха с 2.9% до 25.34 долара, след като Berkshire Hathaway Inc. на милиардера Уорън Бъфет обяви, че е инвестирала в най-големия в света производител на чипове. Най-мащабното дружество от сектора по пазарна капитализация, Apple Inc., добави 2.5 на сто към стойността на акциите си, до 388.83 долара. Dell Inc. успяха да напреднат с две на сто до 15.63 долара, но след като разочароваха пазара с тримесечния си финансов отчет, обявен след края на сесията, книжата им загубиха 1.8% в извънборсовата търговия, до 15.35 долара.

Индексът KBW Bank се откъсна от негативната си тенденция, която доведе индекса до спад от 1.2% по-рано през деня, и успя да завърши с повишение от 0.5 на сто. Дяловете от Bank of America Corp. поскъпнаха с 1.3% до 6.13 долара, след като институцията обяви, че напредва в графика си да подобри капиталовото си състояние и да посрещне новите международни стандарти.

Голямото разочарование за деня бяха мегамаркетите Wal-Mart, чиито книжа поевтиняха с 2.4% до 57.46 долара. Според шефа на веригата Бил Саймън, Wal-Mart не са натоварили клиентите си да поемат по-високите цени, искани от доставчиците, което е ударило брутния марж на печалбите, намалявайки до 24.6%.

Друга търговска верига, но за стоки за дома, Home Depot, “падна” с 0.5% до 38.07 долара, въпреки че дружеството успя да надскочи прогнозите на анализаторите с резултатите си за тримесечието и повиши дивидента си за периода с 16%.

AMR Corp, собственик на American Airlines, продължава да страда от споровете с профсъюзите и дяловете от компанията се сринаха с 10% до най-ниското им ниво от март 2003 г. насам – 1.92 долара. LinkedIn Corp. загубиха 4.6% до 74.86 долара, след като бе обявено, че съсобственикът Bain Capital Ventures ще продаде целия си дял от 3.71 млн. акции във вторично публично предлагане.

Conmed Healthcare Management се сринаха с 29% до 2.74 долара, след като стана ясно, че потенциалният купувач на компанията Ayelet Investments се е отказал от сделката, тъй като не е успял да осигури необходимото финансиране.

В крайна сметка обаче вторникът бе сравнително успешен, като S&P 500 се повиши с 0.5% до 1 257.81 пункта, а Dow Jones Industrial Average направи скромна крачка напред от 0.1 на сто до 12 096.16 пункта. Най-силно покачване отбеляза технологично ориентираният Nasdaq Composite – от 1.1% до 2 686.20 пункта. В сянката на европейските тревоги обаче, търговията остава вяла, като едва 6.3 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или с 24% под среднодневния обем за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.