Пазарът на имоти се отличава с почти нулево изменение през последния месец по отношение на цените и наемите, обявени от продавачите. Това замръзване до голяма степен може да се свърже с понижението на температурите – традиционно зимата е почти мъртъв сезон за имотния пазар.

Без изменение през последния близо месец се запазват офертните цени продава на двустайните и тристайните жилища, съответно при нива от 745.7 и 741.1 евро за кв. м., съгласно статистиката на популярен имотен сайт.

Леко повишение от 1.4%, регистрират оферираните цени на едностайните жилища до 746.14 евро за кв. м., спрямо 736 евро преди около месец.

Това връща пазара в нормалната му ситуация, като едностайните отново са най-скъпи за квадратен метър, а цените на трите типа имоти за квадратен метър са почти изравнени.

Разнопосочни са тенденциите при наемите през последния месец, които регистрираха значително повишение през предходния отчетен сезон, с изпреварващ темп на този на предлаганите за продажба имоти.

И докато наблюдаваме повишение от 1.6% при наемите на кв. м. при едностайните жилища до 3.64 евро за кв. м. и най-високото ниво в сравнение с останалите два типа, то търсените наеми при двустайните и тристайните жилища бележат спад от съответно 2.3% до 3.38 евро за квадрат и 0.2% до 3.32 евро.

Най-високата цена продава за квадратен метър откриваме в кв. Изток при ниво от 1221 евро, следвана от тази в размер на 1219 евро в Горна Баня.

В Изгрев пък откриваме най-скъпия офериран квадратен метър за едностайно жилище – при ниво от 1 320 евро.

При тристайните, най-висока е средната цена продава в Хладилника – при ниво от цели 1 342 евро за кв. м.