Йената и доларът регистрираха повишение спрямо останалите основни валути, следствие на подновеното търсене на „спасителни активи“. Това се случи, след като стана ясно че в щатския конгрес не е постигнато споразумение за ограничаване на дефицита.

Австралийският долар поевтиня за шести пореден ден спрямо йената, след като фючърсите на щатските индекси сочат отварянето им на отрицателна територия. Това намалява апетита на инвеститорите към така наречените „рискови валути“.

Еврото регистрира през изминалата седмица най-голямото си поевтиняване спрямо японската йена, като продължи с негативната си тенденция спрямо японската валута и през тази седмица. Рано сутринта едно евро се разменя на нива от 103.80, спрямо 104 в края на миналата седмица.

Единната валута регистрира загуби и спрямо щатския долар, към който се разменя на нива от 1.3510, от 1.3525 в края на миналата седмица.

Фючърсите на индекса Standard & Poor’s 500 сочат отваряне на отрицателна територия с 0.8%, докато този следящ представянето на азиатските пазари - MSCI Asia Pacific изгуби 1.1% от стойността си.

Днес е крайният срок за бюджетната комисия в САЩ за изработване на план, който да бъде гласуван на 23 ноември. Вероятността за това обаче, изглежда крайно малка.

Тази несигурна обстановка създава опасност за потенциално ново понижение на кредитния рейтинг на най-голямата световна икономика. При последното занижаване на рейтинга на САЩ, щатската валута регистрира значително поскъпване.

Еврото поевтиня с 2.3% спрямо кошница от основните валути през последните 12 месеца, според статистиката. Задълбочаването на дълговата криза бе основна причина за това. За посочения период йената е най-печеливша сред водещите валути, с повишението й от 6.5%.

Европейската централна банка купи италиански правителствени облигации на 18-ти ноември, според запознати, цитирани от Bloomberg. Има спекулации, че банката е купила също така и испански дълг.

Франция планира днес продажбата на държавен дълг в размер на 7 млрд. евро. Лихвата по 10-годишните облигации на страната се повиши до 3.82% през изминалата седмица, което бе най-високото й ниво от юли 2009-та насам.