Преди заседанието на общинския съвет граждани протестираха пред общината срещу мизерията на Женския пазар и настояха тържището да бъде реконструирано. Общинари обаче предложиха един от символите на столицата да бъде радикално ликвидиран, съобщи bTV в свой репортаж.

Протестиращите настояват мръсните сергии да бъда изчистени и целия пазар - реконструиран.

„Има такъв проект от архитект Росица Никифорова да се промени предназначението на част от пазара, не можем да чакаме тромавата община - затова искаме незабавно премахване на търговските обекти”, посочи Тодоринка Иванова.

Общинският съветник Ангел Джамбазки обаче ще внесе докладна за пълно премахване на пазара.

„Това, което трябва да се направи, е да се премахне целият женски паздар. Това е плъна глупост. Това, което трябва да се направи, е да се изрине женският пазар и да си останат павенца”, коментира Джамбазки.

Според Прошко Прошков премахването на пазара не е необходимо, но трябва да се направи рекнструкция, така че той да изглежда като нормален европейски пазар - с кафенета и цветя.

„Знаете, че реконструирахме едната част. За съжаление другата част се обжалва и трябва конкурсът да се прави наново”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общинският съвет ще трябва да реши и дали 13-о училище на пазара, в което в момента учат едва 51 ученика, извън всякакви правила и изисквания на закона, да не бъде закрито и как ще се издържа, ако остане да съществува.

„В това училище няма никакъв учебен процес, ама никакъв процес. Неговата издръжка струва изключително скъпо. Там се е превърнало в кухня за децата на работещите на пазара роми, изключително глупава социална дейност”, коментира Вили Лилков, зам.-председател на СОС.