Щатските индекси са на път да регистрират най-добрия си старт от 25 години насам, следствие на спекулациите, че Фед е направил достатъчно, за да стимулира водещата световна икономика в условията на вихреща се дългова криза в Европа.

Индексът S&P 500 се е повишил с 4%, което е най-много от 10-те процента с което нарасна показателя за първите 11 дни на търговия през 1987 година.

Подобрената производствена активност, наемане на хора и продажби на автомобили са съдействали за най-силния ръст през четвъртото тримесечие на миналата година от 2003-та насам.

Това съдейства компаниите да изнасят резултати, значително превишаващи средните очаквания на анализаторите, което е в основата на ръста на индексите.

Председателят на Фед – Бен Бернанке запази нивата на лихвите близки до нулата от края на 2008 година, което е най-дългата подобна серия от 1971 година насам, според данни на Bloomberg. T

Тази политика може да тласне повече инвеститори към инвестиции в акции на фона на ниската доходност от държавните облигации.

Четири от компаниите, регистрирали най-големите загуби през изминалата година от индекса S&P 500 в момента са в списъка на 10-те най-добре представящи се такива през тази година.

Акциите на Netflix Inc., които претърпяха сериозно понижение през 2011-та са се повишили с 42% от началото на годината, а тези на First Solar Inc. са добавили 27%.

Книжата на Bank of America Corp., които поевтиняха с 58% през 2011-та година се търгуват с ръст от 22% от началото на тази.

Индексът S&P 500 се е повишил през седем от първите осем търговски сесии на тази година. Това се е случвало осем пъти от 1900 година насам.

Около 640 млрд. долара пазарна капитализация са били добавени към щатския пазар през тази година, като индексът S&P 500 достигна най-високата си стойност от шест месеца насам през днешната борсовия сесия.