Еврото регистрира силно повишение спрямо долара след новината, че от МВФ са предложили да повишат капацитета си на финансиране с 500 млрд. долара (в момента капацитетът на фонда е 385 млрд. долара), информира Bloomberg.

Първоначално от информационната агенция обявиха, че желанието на фонда е да повиши капацитета си за финансиране с 1 трлн. долара, след което коригираха сумата.

От базираната във Вашингтон финансова институция искат Китай, Бразилия, Русия, Индия, Япония и страните износителки на петрол да имат основен принос за набирането на средствата.

От фонда се надяват да бъде постигнато споразумение по въпроса на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 на 25-26 февруари в Мексико сити.

Малко след новината единната валута се повиши до нива от 1.2840 спрямо 1.2780 преди това.

Десетина минути след оповестяване на новината обаче пазарният оптимизъм на валутните пазари бе бързо преодолян, като еврото върна част от спечеленото и се разменя при нива от 1.2820.

Еврото поскъпна и спрямо йената, към която достигна нива от 98.40, спрямо малко под 98 преди новината.

Пазарните участници коментират, че това е изключителна новина и може да промени посоката на дълговата криза. Много от тях очакваха подобна намеса на МВФ.

Според негативно настроените инвеститори, първият фонд на МВФ никога не е последен и винаги се проваля.

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне на положителна територия с между 0.5 и 0.8% нагоре, като положителни са тенденциите и при европейските борсови индекси.

Индексът DAX добави 53 пункта към стойността си и се търгува при най-високата си стойност от пет месеца насам от 1 370 пункта.