Валутната търговия безспорно е най-популярната търговия в световен мащаб, като на валутните пазари се регистрират и най-големите дневни обороти в сравнение с всички останали финансови пазари.

Не е чудно, че почти всички финансови медии отделят толкова внимание на това как се търгува доларът спрямо останалите валути. Огромният интерес към валутния пазар през последните години пък го направи изключително волатилен.

Ето и основните насоки на търговия на долара спрямо останалите основни валути и какви са най-високите му и най-ниски нива спрямо тях.

Британският паунд

Някога най-важната валута в света, паундът отстъпи постепенно позиции спрямо долара,. Интересен е фактът, че през последните 21 години британската валута, която е изключително волатилна, прекара в движения нагоре и надолу, за до завърши при нива, горе-долу откъдето стартира.

Един долар е купувал 61 пенса на първи януари 1990 година, а през януари 2012 година е купувал 65 пенса.

Дълбочината на кризата с недвижимите имоти и дълговата криза правилно насочиха инвеститорите да прогнозират, че Федералният резерв ще отговори с по-лесен достъп до финансови средства и подобряване на ликвидността. В най-лошия момент един долар е купувал около 48 пенса.

Слабостта на долара обаче,= не трая дълго, като дълбоката криза в края на 2008 година насочи инвеститорите към покупки на долари, като средство да се спасят от случващото се по целия свят. Инвеститорите съвсем скоро осъзнаха, че колкото и лоша да е ситуацията в САЩ, тя е по-лоша в Европа.

Доларът намери своя пик през март 2009 година при 70 пенса за долар, което, макар и да не е най-високата му стойност за последните 20 години, бе само на пени от нея.

Еврото

От трудностите, свързани с появата му през 1999 година, до несигурността за неговото оцеляване през изминалата година, търговията с единната валута спрямо долара е била всичко друго, но не и скучна.

Основано при твърде оптимистична стойност спрямо долара, еврото загуби съществена част от стойността си спрямо зелените пари и видя движение от 38% през първата си година. След това обаче единната валута прояви значителна устойчивост. Дори и дълговата криза на Стария континент не може да върне нивата на единната валута там, откъдето тя стартира.

Изглежда, че силата на еврото при изключителното му поскъпване в началото на хилядолетието е базирана на нереалистично високи очаквания.

Канадският долар

Канада никога не е имала черна сряда, но би било неправилно да се смята, че канадецът е имал стабилно представяне през последните две десетилетия. За последните 21 години канадският долар се е понижил от 1.171 до 1.02.

В първата половина на периода обаче канадският долар изпита съществени трудности, като щатската валута се повиши от 1.171 до 1.60. Половината от това повишение стана реалност през периода 1990-1995 година, период в който страната изпитваше трудности с дефицитите си и акумулираше дълг.

Налице бяха съществени притеснения за канадската система и потенциални понижения на рейтинга на страната- нещо, което звучи доста познато на щатските инвеститори днес.

Японската йена

Въпреки всички коментари за икономическите проблеми на Япония, валутата на страната е поскъпвала спрямо долара между 1980 и 2011 година. Доларът е купувал близо 145 йени през януари 1990-та година, а в началото на януари купува по-малко от 77 йени. Това е едно изключително представяне за пазар, където изменение от 10 или 15% се смята за значително.

Разбира се движението не е било еднопосочно. В началото на 90-те години доларът е купувал най-много 158 йени, след което поевтинява и купува 85 йени в средата на 1995-та година.

Азиатската криза направи нещата още по-интересни. Япония въведи лихвени нива, близки до нулата, в опит да стимулира потреблението и да подкрепи банките. Това създаде феномена „кери трейдинг“, при който инвеститорите се облагодетелстват от лихвените диференциали. При този вид търговия, те продават валутата на страна с ниски лихви и купуват по-високолихвени валути.

И докато йената губеше позиции през периода 1995-1998 година, тя стана свидетел на силно поскъпване в последващите години.

Историческото дъно на валутата е съвсем прясно и датира от изминалата година, когато доларът поевтиня до най-ниска стойност от 75.50, близо до което се търгува и в момента.