НАП прави данъчни ревизии на 11 висши чиновници, заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, предаде БГНЕС. Това стана ясно след подписване на споразумение за сътрудничество със Сметната палата.

Сред 11-те, на които НАП прави данъчна ревизия, има действащ заместник-министър, заместник-областен управител, двама съдии в окръжни съдилища, трима председатели на общински съвети, двама заместник-кметове и един член на политическа партия, който не е подал встъпителна декларация.

Проверките, които са по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности, са текли по различно време през 2010 и 2011 г., каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Проверките са в резултат на открити нарушения, за които Сметната палата е сезирала НАП. Бъчваров подчерта, че проверките са по различен повод, част от тях са приключили, а част от тях не.

До 2011 г. от Сметната палата в НАП са получени 561 сигнала за несъответствие. НАП е приключила проверката по 494 от тях и след приключване на проверките са открити сериозни данни за разминаване между притежавано имущество и доходи за 11 лица, заемащи висши държавни длъжности. За това са започнали ревизии, обясни Красимир Стефанов.

За 2011 г. НАП откриват несъответствие в декларациите на 167 висши чиновници и НАП е започнала преди две седмици да проверява и тях. След приключването на ревизиите ако се открият сериозни нарушения и има данни за престъпление, сигналите се изпращат на прокуратурата.