Facebook планира в сряда да подаде документите си за организиране на първично публично предлагане на акции (IPO), информира WSJ.

Точният момент обаче още не уточнено окончателно и може да се промени, според източника на изданието.

Morgan Stanley е "близо до това да стане поемател на емисията, а Goldman Sachs също ще играе "основна роля."

След като Facebook подаде документи ще отпаднат много дълго пазените тайни около финансовите резултати на най-голямата финансова мрежа в света.

След подаването на документите ще минат няколко месеца преди Facebook на практика да стане публична компания по някое време през пролетта.

IPO-то се очаква да определи на Facebook пазарна оценка в размер на между 75 и 100 млрд. долара.

В момента Нюйоркската фондова борса (NYSE) и NASDAQ се борят да станат платформата, на която в крайна сметка Facebook ще се листне.

Засега не е известно дали от Facebook предпочитат NYSE или NASDAQ, въпреки че компанията е запазила и на двете борси символа „FB”, под който ще се търгуват акциите й.

Джули Бурстайн от CNBC пък информира в Twitter, че според нейни източници оперативната печалба на Facebook за 2011 г. е около 1.5 млрд. долара а оперативните приходи са в размер на около 3.8 млрд. долара.

Данните на практика съвпадат с появилите се в края на миналата година информации за финансовите резултати на компанията.