Европейските индекси регистрираха понижение за втори пореден ден, заличавайки ръста си от началото на деня, водени от понижението в цените на акциите на големите търговски вериги и производителите на потребителски стоки.

Това стана въпреки повишението в Азия и минималните изменения на щатските индекси, като притесненията на инвеститорите за ситуацията на стария континент въпреки решението за Гърция се възобновиха.

Индексът следящ представянето на 600-те най-големи компании - Stoxx Europe 600 Index загуби 0.4% от стойността си.

Въпреки спада, индексът все още се търгува с повишение от 8.7% от началото на годината, вследствие на очакванията за справяне с дълговата криза от страна на европейските лидери.

Немският DAX поведе спада на големите западноевропейски борси, с понижението си от 0.6%. Значително по-малки в размер на 0.2% бяха загубите на френския САС 40 и британския FTSE.

Пониженията в Централна и Източна Европа бяха различни, като унгарският BUX губи в ранния предиобед 0.7% от стойността си, докато полският WIG 20 се понижи едва с 0.2%.

Между 0.5 и 0.7% на отрицателна територия се търгува водещите румънски индекси.

На положителна територия се търгуват руските индекси с ръстове от 0.2% за основните такива.

У нас родните индекси продължават да са с тотална липса на корелация с международните пазари, като SOFIX добави 0.2% към стойността си, докато широкият BG40 се повиши с 0.7%.