Щатският редник Брадли Манинг, който е заподозрян в предоставянето на класифицирана информация на WikiLeaks, вчера отложи излагането на своята позиция (виновен или невинен) по време на официалното повдигане на обвинения срещу него във Форт Мийд, Мериленд.

На Манинг бяха повдигнати 22 обвинения, свързани с най-голямото изтичане на класифицирана информация в историята на САЩ. Най-сериозното от тях е “подпомагане на врага,” за наказанието, за което може да е смъртна присъда.

Военните обвинители обаче заявиха, че смъртното наказание, не е сред вероятните в случая. Вместо това, ако Манинг бъде признат за виновен, те ще настояват той да бъде осъден на доживотен затвор.

Някои от останалите обвинение срещу него включват разкриване на класифицирана информация на човек, който не е оторизиран да я получава, подпомагане на незаконно публикуване на разузнавателна информация в интернет, съзнавайки, че тя е достъпна на врага и нарушаване на правилата на армията за използването на компютри.

Адвокатите на Манинг твърдят, че той е имал емоционални проблеми и не е трябвало да му бъде разрешаван достъп до строго секретна информация.

Вчера Манинг също така не се възползва от възможността да избира между съдебни заседатели и съдия, които да вземат съдебното решение.

Манинг беше арестуван през май миналата година. Той е служил в американската армия като анализатор на разузнавателни данни, с достъп до най-секретните документи. Според обвиненията той изнася 250 000 щатски дипломатически грами, 400 000 щатски военни доклада за Ирак и още 90 000 за Афганистан, както и популярното видео “Collateral Murder”.

В същото време основателят на WikiLeaks Джулиян Асанж все още е под домашен арест във Великобритания, докато обжалва решението за екстрадирането му в Швеция, където ще му бъдат повдигнати обвинения в изнасилване.