Парламентът не прие проекторешението за налагане на временен мораториум върху цените на едро на авто горивата, внесено от група народни представители. По предложението гласуваха само 80 депутати. Идеята бе подкрепена със 7 гласа, 18 народни представители гласуваха „против”, а 55 се въздържаха.

Същевременно Комисията за защита на конкуренцията решава днес има ли картел на пазара на горива у нас. Антимонополният орган трябва да разгледа доклад с доказателства за непозволени споразумения за цените между различни вериги бензиностанции. В доклада има съпоставки на цените и техните промени и анализ за това доколко те са основателни, припомня бТВ.

Комисията се самосезира по сигнали през август миналата година. През 2009 г., след подобен анализ, тя обяви, че няма доказателства за картелно споразумение между основните участници на пазара у нас.

На фона на всичко това цените на петрола на международните пазари тръгнаха отново нагоре заради напрежението около ядрената програма на Иран. Ислямската република е един от основните световни производители на суров петрол.

„В момента цените на горивата са толкова високи, че освен ако, недай боже, стане някаква война в Близкия изток, няма причина да очакваме, че ще стават още по - високи“, заяви в НС министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, пцитиран от БНГЕСБГНЕС.

"Ако обаче има война, може да видим и по-високи цени на суровия петрол. Но мораториумът няма как дори технически да се случи", каза той.

Ако цената на нещо е много под пазарната му стойност, то тогава просто ще изчезне от пазара, продължи министърът. Според него ключът към истински цени на горивата в България е свободната конкуренция.

"Всеки ден експерти в министерството ми докладват цените в България в сравнение с останалите цени в Европейския съюз", добави Трайков. При положение, че имаме втория най - нисък акциз в целия ЕС, би трябвало и горивата да са вторите най - евтини с акциз, без ДДС, уточни той. Очакваме с нетърпение резултата от работата на Комисията за защита на конкуренцията, сезирах ги, както и транспортният министър направи това, по отношение на автомобилните горива, сезирах ги и за авиогоривата, каза Трайков.