Финансите са сфера, която се доминира от мъжете, особено по върховете. В САЩ жените, заети в сферата на финансите, са 55.4% от служителите в нея, но по ръководните постове статистиката е: 16.6% изпълнителни директори, 18% членове на борда на директорите и 2.9 % главни изпълнителни директори.

Често жените трябва да работят доста по-здраво, за да бъдат забелязани, пише финансовото издание Investopedia.

Вижте 7 жени, които са си създали репутация на невероятно добри инвеститори:

Джералдин Вайс, финансов съветник

Тя е една от първите жени, които си създават име на успешни инвеститорки. Учи се от книги и слушайки разговори между родителите си. Завършва бизнес и финанси в колеж. Въпреки това, нито една инвестиционна фирма не иска да я наеме за нещо повече от секретарка.

Така, през 1966 година тя започва собствен инвестиционен бюлетин. По това време тя е на 40 г. Получила писма, сред които следния коментар: „Не мога да си представя да вземам финансови съвети от жена, освен ако не те съветва някой мъж.“

За да не навреди на фирмата си, тя започнала да подписва бюлетин като Дж. Вайс. Едва в средата на 70-те години, след като бюлетинът й вече бил доста успешен, тя разкрила самоличността си.

Нейната стратегия, която се базирала на стойността и дивидентите при подбора на акции се оказал по-успешна от другите, препоръчвани по нейно време. Тя е начело на бюлетина Investment Quality Trends в продължение 37 години, докато се пенсионира през 2003 г. Бюлетинът все още съществува.

Мюриел Сайбърт, основател на брокерска къща

Мюриел не е завършила дори колеж, но въпреки това започва работа на дъното на финансова фирма и си проправя пътя до партньор. През 1967 г. основава своята Muriel Siebert & Co. Тя обаче среща голяма трудност докато се опитва да регистрира фирмата си на фондовата борса в Ню Йорк. От там измислят всякакви пречки, само и само да не я регистрират. В крайна сметка, тя успява и нейната фирма е първата брокерска къща, притежавана от жена, която работи с NYSE.

През 1975 г. тя я трансформира в брокерска къща с промоционални цени – нещо, което е новост за времето си. Била е толкова различна, че от Комисията по ценни книжа на САЩ я заплашват, че ще я изключат, но тя се справя и с този проблем.

От там тя се насочва към политиката. Кандидатирала се е за сенатор от републиканската партия.

Абигейл Джонсън, инвестиционен съветник

Милиардерката Абигейл Джонсън е дъщеря на председателя на Fidelity Investments Едуард Джонсън трети и внучка на основателя на компанията.

През февруари миналата година тя стана председател на звеното за взаимни фондове и вице председател на цялата компания. Предполага се, че един ден ще стане CEO на компанията.

Има мигистърска степен по бизнес администрация от Харвард и преди да заеме ръководен пост в компанията, в продължение на десетилетие е работила на по-низши позиции. Определено семейната й връзка помага за кариерата й, но Fidelity е прекалено голяма за да заложи на някой само заради фамилното му име. Компанията управлява активи за общо 3.5 трилиона долара и има 65-годишна история.

Аби Джоузеф Коен, портфолио стратег

Работи като икономист и анализатор за различни фирми от 1973 година насам, сред които T. Rowe Price, Barclays, Drexel Burnham Lambert.

В момента работи за Goldman Sachs главен портфолио експерт. Тя е в компанията от 1990 г., стана партньор през 1998 г.

Медиите често я търсят за коментари.

Лубна С. Олаян, главен изпълнителен директор

Тя е CEO на базираната в Рияд Olayan Financing Company –една от най-големите компании от Саудитска Арабия. Така тя ръководи 40 дъщерни компании и е в списъка на сп. Форбс на най-влиятелните жени в света.

Тя влиза в семейния бизнес през 1980 г, въпреки че не е било прието за жена да се занимава с бизнес. Това в Саудитска Арабия все още не е прието и дори и нейната собствена компания има много малко жени служителки.

Олаян има късмет, че се ражда в семейството на основателите на конгломерата, но ако не бе интелигентна, умна и амбициозна, едва ли някой щеше да я остави да ръководи 40 големи компании.

Тя е била в Борда на директорите и на Saudi Hollandi Bank (от 2004 г.), както и на Egyptian Finance Company и банката Capital Union.

Дебора Фарингтън, основател на StarVest Management

Тя е основател и президент на StarVest Partners.

Преди това е била президент на частна инвестиционна фирма и е заемала мениджърски постове в няколко други компании.

Има магистърска степен по бизнес администрация от Харвард.

Линда Брадфорд Рашке, трейдър

Тя е президент на две фирми, които носят инициалите й: LBRGroup и LBR Asset Management.

Търгува професионално от началото на 80-те години. Работи 6 години на

борсите Pacific Coast Stock Exchange и Philadelphia Stock Exchange, преди да започне да търгува самостоятелно.

Тя е автор на книга, в която дава съвети за търгуване и често е търсена за мнение от финансовите медии. Често е канена за лектор от престижни асоциации.