За трети пореден ден американските инвеститори се поддадоха на депресията, като доминираше страхът, че посетите семена от дълговата криза в Европейския съюз започват да дават плод.

Общият PMI индекс на услугите и промишлеността за страните, поделящи обединената валута, изненадващо се срина до 48.7 пункта през март спрямо 49.3 за февруари, обяви лондонският институт Markit Economics. Анализаторите на институцията стреснаха пазарите с мрачната прогноза, че регионът едва ли ще успее да избегне повторна рецесия и брутният му вътрешен продукт ще се свие с около 0.1% през текущото тримесечие.

Като оракул на песимизма се прояви и FedEx, който предупреди, че както глобалната икономика, така и тази на САЩ дават признаци за забавяне. Спедиторът понижи прогнозата си за ръста на световния БВП през 2012 г. от 2.9 на 2.3%. В съответствие с тази картина, компанията разочарова анализаторите и с очакванията си за собствените си финансови резултати за първото фискално тримесечие. В резултат, акциите на FedEx поевтиняха с 3.46% до 92.50 долара.

Китай добави своята доза горчив привкус на деня, като предварителния PMI индекс на промишлеността, изготвян от HSBC Holdings Plc и Markit Economics достигна четиримесечен минимум от 48.1 пункта, спрямо ревизираната стойност от 49.6 през февруари.

И пазарът на недвижими имоти в САЩ имаше какво да дорисува към картината на песимизма – според Федералната агенция за жилищно финансиране, цените на домовете не са успели да реализират предвижданото от анализаторите повишение от 0.3% през февруари, и са останали без промяна в сравнение с предходния месец.

Макар че в четвъртък не липсваха и окуражаващи новини, те не успяха да разведрят буреносните облаци, надвиснали над Уолстрийт. Броят на новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ продължи да пада и през миналата седмица, достигайки до четири годишен минимум от сезонно коригираната бройка от 348,000.

В същото време, индексът на водещите икономически показатели на Conference Board се покачи с 0.7% за пети пореден месец, нашепвайки надежди за лятото.

Уолстрийт обаче не бе в настроение да надене отново розовите очила и секторите, които са най-пряко зависими от икономическия ръст, като енергетиката и производителите на материали, бяха обичайните жертви. Morgan Stanley Cyclical Index падна с 1.9%, а Dow Jones Transportation Average, който също се счита за мерило на бизнес климата, се срина с 2.1%.

Книжата на най-големият щатски производител на алуминий Alcoa поведоха сините чипове надолу, като поевтиняха с 2.5% до 10.01 долара. Chevron отстъпиха с 2.4% до 105.35 долара, а индустриалният гигант Caterpillar Inc. – с 2.4 на сто до 106.43 долара.

U.S. Steel отстъпиха с цели 5.82% до 29.47 долара, а Cabot Oil & Gas – с 6.08% до 31.52 долара.

Финансовият сектор не успя да предложи така нужното убежище, като KBW Bank Index загуби 1.6% от стойността си, и нито една от 24-те банки, включени в показателя, не успя да избегне поражението. Акциите на Bank of America паднаха с 2.2% до 9.60 долара, а на Citigroup Inc. – с 2.4 на сто до 36.90 долара.

Дори и при третия пореден ден на депресия обаче, на пазара не липсваха и победители. Discover Financial Services скочиха с 2.7% до 32.49 долара. след като мрежата за разплащания обяви, че печалбите за първото фискално тримесечие са набъбнали с 36% поради по-оживеното използване на кредитните карти от страна на потребителите.

Dish Network Corp. поскъпнаха с 1.7% до 32.90 долара, след като Deutsche Bank AG повишиха прогнозата си за бъдещите котировки по позицията от 35 на 41 долара. Анализаторите на институцията обосноваха оптимизма си с решението на щатските регулатори да започнат да премахват бариерите пред плана на вторият по големина щатски доставчик на сателитна телевизия да изгради мобилна високоскростна мрежа.

Трио дебютанти на пазара също успяха да устоят на негативната тенденция. Производителят на маркетинг софтуер ExacTarget скочи с цели 32.16% до 6.11 долара, Vantiv напреднаха с 14.71% до 19.50 долара, а Caesarstone Sdot-Yam изнесоха малко по-скромно представление, като се покачиха с едно на сто до 11.11 долара. Тези три дружества продължиха победоносната тенденция на първичните публични предлагания на книжа този месец, като пет дебютанта за март приключиха първата си сесия нагоре.

В четвъртък обаче песимизмът продължи да властва над Уолстрийт. Dow Jones Industrial Average падна с още 78.48 пункта, или 0.6%, до 13,046.14, а Standard & Poor's 500 отстъпи с 0.7% до 1,392.78. Технологично ориентираният Nasdaq Composite също не устоя на негативната тенденция и се понижи с 12 пункта, или 0.4%, до 3,063.32. Около 6.5 млрд. акции смениха притежателя си на пода на щатските борси, или горе-долу колкото е обичайният среднодневен обем на търговията за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.