Експерти на тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ пристигат в Атина днес, за да работят по изготвянето на мерки за икономии в размер на 11.6 млрд. евро, съобщи БТА. Мерките ще бъдат включени в средносрочната програма за стабилизиране на гръцката икономика. Програмата трябва да бъде гласувана от гръцкия парламент до юни, съобщават гръцките медии.

Чуждестранните инспектори ще проверяват финансовото състояние на Гърция след гласуваното ново кредитно споразумение, за да констатират до каква степен страната се е съобразила с изискванията и да дадат насоки за изработването на десетки мерки и структурни промени, поети като ангажимент от правителството в Атина в замяна на отпуснатия втори заем.

Ръководството на тройката, но и представители на Европейската комисия и еврозоната дадоха да се разбере, че предизборният период, в който се намира сега Гърция, не е основание за забавяне на реформите. Строгите изисквания в новото кредитно споразумение предвиждат на Гърция да бъде наложена даже глоба, ако не изпълни условията дори само по един транш от новото споразумение за втория заем.

Техническият екип на тройката ще проверява прилагането на мерките в размер на 3.2 млрд. евро, така че да не се допуснат отклонения при изпълнението на бюджета за 2012 г., а също така и да подготви рекапитализацията на гръцките банки.

До петък тройката очаква да бъде обнародвано и съгласувано с ЕС, ЕЦБ и МВФ министерско постановление, на базата на което да се предоставят експертни данни за рекапитализация на банките. Този процес се предвижда да стартира от април. Основната тежест от проверките на тройката ще падне върху изработването на новата средносрочна програма, която ще обхваща периода 2013-2016 г. и ще съдържа допълнителни мерки в размер на 11.6 млрд. евро за 2013-2014 г. Тези мерки са оставени на правителството в Атина да ги определи. Средносрочната програма трябва да бъде гласувана през юни.

По-рано днес германската канцлерка Ангела Меркел заяви в инетвю за Би Би Си, че Гърция, която е обект на два спасителни плана в Европа, е изправена пред дълъг и тежък път, но и че ще бъде огромна политическа грешка да й се позволи да изостави еврото.

"Ние сме взели решение да бъдем част от монетарен съюз. Това е не само финансово, но и политическо решение. Ще бъде катастрофално, ако кажем на една страна, решила да бъде с нас: Не ви искаме повече", каза Меркел. "Освен това договорите /европейските/ не го позволяват. Хората по целия свят ще се питат: "Кой ще бъде следващият?" Еврозоната ще бъде невероятно отслабена", добави тя.